30.01.2010. / 16:07

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

'Doušnik' nudi vladi povjerljive informacije o neplatišama poreza u Švicarskoj

Tijekom 2008. njemačka je vlada od 'doušnika' dobila informacije o osobama koje su izbjegle plaćanje poreza, a radilo se o klijentima banke u Lihtenštajnu

Wolfgang SchaeubleWolfgang SchaeubleNjemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je priču o osobi koja je spremna biti 'doušnik' te njemačkoj vladi, za novac naravno, otkriti povjerljive informacije o čak 1500 njemačkih državljana koji izbjegavaju plaćanje poreza poslujući putem bankovnih računa u Švicarskoj.

Doušnik je navodno član uprave jedne od švicarskih banaka, a za povjerljive informacije traži 2,5 milijuna eura. Iako se 2,5 milijuna eura čini velik novac, porezni istražitelji vjeruju da bi se otkrivanjem neplatiša poreza u državnu blagajnu moglo vratiti oko 100 milijuna eura.

Nemoralna ponuda o kojoj se razmišlja

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble navodno razmatra mogućnost prihvaćanja i provedbe ove transakcije, prenosi list, no glasnogovornik ministarstva nije želio to komentirati.

Tijekom 2008. njemačka je vlada od 'doušnika' dobila informacije o osobama koje su izbjegle plaćanje poreza, a radilo se o klijentima banke u Lihtenštajnu. Među njima je bio i bivši direktor Središnje njemačke pošte Klaus Zumwinkel koji je, zahvaljujući mogućnosti pologa novca u toj zemlji državi utajio oko milijun eura poreza, zbog čega je dobio uvjetnu kaznu zatvora.

Schaeubleov prethodnik Peer Steinbruek nekoliko se puta sukobio sa susjedima, Švicarskom, Lihtenštajnom i Luksemburgom zbog tajnosti podataka banaka, optužujući ih da su "raj" za one Nijemce koji izbjegavaju platiti porez. Sve su tri zemlje izvijestile kako su tijekom posljednje godine poduzele korake koji bi omogućili transparentnost kada je o porezima riječ.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika