02.02.2010. / 15:21

Autor: Deutsche Welle

Nijemci žele kupiti ukradene podatke o utajivačima poreza, Švicarci ogorčeni

Savezna kancelarka Angela Merkel zahtijevala je kupnju podataka o 1.500 njemačkih utajivača poreza, koji su vjerojatno ukradeni iz jedne švicarske banke. To je izazvalo oštre reakcije švicarskih političara.

Foto: ReutersFoto: ReutersOdakle potječu podaci koje je jedan anonimni informant ponudio Njemačkoj za 2,5 milijuna eura nije poznato. Prema medijskim izvještajima moglo bi se raditi o računima britanske banke HSBC ili švicarske banke UBS. Obje banke su te izvještaje nazvale nagađanjima. Ali, vjerojatno je da se radi o ukradenim podacima. Zato su Švicarci reagirali tako oštro.

Predsjednik švicarskih Kršćanskih demokrata Christoph Darbellay govori o skandalu: „Ako pravna država radi s kupljenim i istovremeno ukradenim podacima, to za mene nije prihvatljivo." Još oštriji je bio Toni Brunner, predsjednik švicarske Narodne stranke. „To je objava rata Švicarskoj. Ako Njemačka suradnji s nekim kriminalcem pridaje veću važnost nego s prijateljskom susjednom državom, onda odnosi moraju biti temeljito promijenjeni."

„Moderna pljačka banke"

Financijski stručnjak švicarskih Kršćanskih demokrata Pirmin Bischof na švicarskom je radiju govorio o „modernoj pljački banke". A švicarski ministar financija Hans-Rudolf Merz je u telefonskom razgovoru sa svojim njemačkim kolegom Wolfgangom Schäubleom najavio da Švicarska neće surađivati na temelju ukradenih podataka.

Njemačka se nada da će na temelju ponuđenih joj podataka od utajivača poreza ubrati najmanje 100 milijuna eura. Pritom se ravna prema sličnom slučaju s jednom lihtenštajnskom bankom prije nekoliko godina. Tada je njemačka tajna služba BND za CD s podacima utajivača poreza platila pet milijuna eura. Na temelju tih podataka država je od utajivača poreza ubrala više od 100 milijuna eura, a otkriveno je da je porez utajivao i bivši šef Njemačke Pošte Klaus Zumwinkel koji je osuđen na dvije godine zatvora uvjetno i novčanu kaznu od milijun eura.

Ostaje li Švicarska bez 100 milijarda eura?

Švicarska se, međutim, boji da će izgubiti milijarde eura gotovog novca. Jer, procjenjuje se da su njemački građani u švicarske banke sklonili više od 100 milijarda eura neoporezovanog novca. S obzirom da utajivači više ne mogu biti sigurni u švicarske banke, mogli bi povući taj novac, što bi za Švicarsku bio veliki ekonomski gubitak.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika