02.02.2010. / 19:48

Autor: Martina Čizmić

Za ratifikaciju arbitražnog sporazuma Slovencima dovoljna i obična većina

Predlagatelji zakona, opozicijski SLS smatrao je da je za prihvaćanje potrebna dvotrećinska većina jer će na temelju tog sporazuma arbitri prvi put u povijesti Slovenije odrediti granicu na moru

Zmago JelinčičZmago JelinčičSlovenski parlament na današnjoj je sjednici odbacio prijedlog zakona prema kojem bi za ratifikaciju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom bila potrebna dvotrećinska većina.

Predlagatelji zakona, opozicijski SLS smatrao je da je za prihvaćanje potrebna dvotrećinska većina jer će na temelju tog sporazuma arbitri prvi put u povijesti Slovenije odrediti granicu na moru.

Vladajuća koalicija podupire Sporazum


"Time ne samo da će promijeniti Ustav, već će na arbitre biti preneseno izvršavanje dijela suverenih prava. Arbitražni sud može odlučiti i na štetu Slovenije, a o odluci arbitra ovisi i hoće li Slovenija i dalje biti pomorska država", smatra predsjednik SLS-a Radovan Žerjav.

Ni drugi opozicijski čelnici nemaju puno bolje mišljenje o sporazumu. Tako je čelnik SNS-a Zmago Jelinčič nakon glasanja rekao kako je po njegovom mišljenju sporazum napisan u korist Hrvatske, a vladu je optužio da joj nije stalo do Slovenije.

Vladajuća koalicija pak ističe da dvotrećinsku većinu može propisati samo Ustav, a ne zakon ili neki drugi pravni akt koji je po svojoj snazi slabiji od Ustava.

Vezane vijesti

Josipović očekuje skorašnju slovensku ratifikaciju

Josipović očekuje skorašnju slovensku ratifikaciju

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako vjeruje da će slovenski parlament uskoro ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika