04.02.2010. / 22:11

Autor: Ana Smrečki

Deša Mlikotin-Tomić: 'Nisam žrtva političkog procesa, već medijskog linča'

«Cijeli svoj život nisam učinila ništa što je u suprotnosti sa zakonom i nakon velikog životnog truda slijedi ne nagrada nego brutalna osuda», pojašnjava Mlikotin-Tomić, koja se pita kakva je to poruka mladima

Deša Mlikotin-Tomić nakon presude tek je rekla da će se žalitiDeša Mlikotin-Tomić nakon presude tek je rekla da će se žalitiDojučerašnja ugledna profesorica Ekonomskog fakulteta i čelnica saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Deša Mlikotin-Tomić prvi puta nakon nepravomoćne presude za primanje mita progovorila je za medije. Na zagrebačkom Županijskom sudu osuđena je na 14 mjeseci zatvora i trogodišnju zabranu rada. Nakon presude tek je kratko izjavila da će se žaliti.

Šokirana presudom

Govoreći u prvom intervjuu nakon presude, za Večernji list otkriva da ju je presuda u slučaju Index šokirala, budući da je osuđena na zatvor i to za djelo, koje, kako kaže, nije počinila. «Cijeli svoj život nisam učinila ništa što je u suprotnosti sa zakonom i nakon velikog životnog truda slijedi ne nagrada nego brutalna osuda», pojašnjava Mlikotin-Tomić, koja se pita kakva je to poruka mladima.

'O meni govore osobe koje ne poznajem'

Zgrožena je našim sudstvom, koje, kako kaže, na temelju nečijih neistinitih tvrdnji, bez materijalnih dokaza donosi osuđujuću presudu za kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti. Pita se i kako pravosuđe ima pravo određivati profesorske kriterije ispita, budući da je ona ispitivale studente kojima je upisala dovoljnu ocjenu u indeks, točno onoliko koliko su zaslužili. Poručuje da mito, koje joj se stavlja na teret nije ni tražila, a ni dobila, ističući da o njoj govore osobe koje uopće ne poznaje.

Pravda je spora, ali dostižna

O kupoprodaji ispita na fakultetu, otkriva za Večernji list, ne zna ništa. Kaže da od studenata nikada nije ništa dobila radi ispita. Ne smatra da je žrtva političkog procesa, već medijskog linča, budući da je privedena pred kamerama uz bljesak fotoaparata kao najveći kriminalac. Hoće li zbog toga tražiti zadovoljštinu na Sudu, još ne zna, no odluku će poručuje, donijeti uskoro.

Progovorila je i o svojoj imovini, zbog koje je često bilo pod povečalom javnosti poručujući da ju je stekla nasljedstvom svojih predaka. U iščekivanju pravomoćne presude, Deša Mlikotin-Tomić i dalje radi na fakultetu kao pročelnica katedre, a nada se da će uskoro moći vratiti u predavaonicu i studentima. «Znam da je pravda spora, ali dostižna, čekam pravednu presudu», zaključuje Deša.

Vezane vijesti

Revizija na ekonomiji: Tipuriću i društvu za sumnjive projekte 35 milijuna

Revizija na ekonomiji: Tipuriću i društvu za sumnjive projekte 35 milijuna kuna

Kaznena prijava i izvanredni otkaz dva su "dara" koja bi mogao potkraj mjeseca dobiti bivši dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić. Isto čeka i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika