06.02.2010. / 12:06

Autor: Boris Bilas

Optužbe iz Orca: 'Fond za privatizaciju četiri godine blokira rad Sunčanog Hvara'

"Nije točno da samo ORCO upravlja tvrtkom, sve bitne odluke donosi Nadzorni odbor. Tamo HFP ima pravo na dva predstavnika, koji prema Statutu, zajedno s predstavnikom radnika, mogu zaustaviti svaku bitnu odluku", kaže Lazukić

Regionalni direktor Orco grupe Dragan LazukićRegionalni direktor Orco grupe Dragan LazukićProšlu srijedu ponovno se zakomplicirala sudbina Sunčanog Hvara. Naime, Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), koji vlasnik 32 posto dionica, na skupštini dioničara je odbio plan Orco Grupe za restrukturiranje tvrtke putem smanjenja kapitala i nove dokapitalizacije.

Nakon toga šef HFP-a Vedran Duvnjak se u Business.hr-u žestoko obrušio na većinske vlasnike Sunčanog Hvara. Orco grupa je vlasnik 55 posto dionica ove tvrtke, a Duvnjak za njih tvrdi "da su nesposobni voditi tvrtku", te traži da Orco grupa pronađe strateškog partnera kojemu bi država i Orco prodali svoje dionice.

Za komentar ovakvog istupa pitali smo regionalnog direktora Orco grupe Dragana Lazukića, koji u svojim odgovorima nije ostao dužan šefu HFP-a.

"Mi u Orco grupi smo uvijek spremni za razgovore, nažalost ne i oni u HFP-u. U svemu ovome, pozitivna je odluka HFP-a o izlasku iz Sunčanog Hvara. U protekle četiri i pol godine, svojom pasivnošću, a često i opstrukcijama, ništa dobrog nisu donijeli tvrtki. Međutim, bitno je naglasiti da to nije rješenje za Sunčani Hvar. Tvrtka mora hitno naći rješenja za poboljšanje likvidnosti, a njihov prijedlog je vrlo komplicirana operacija. Znajući kako funkcionira HFP u takvim situacijama, sve procedure koje se moraju ispoštovati, pitanje je što sa Sunčanim Hvarom do tada", kaže Lazukić za nacional hr. i dodaje kako se u medijima pojavljuju naznake o zakulisnim radnjama i kontaktima HFP-a prema konkretnim ulagačima.

"Svakako je čudno sto se HFP nije nama prvo obratio. Oni ne žele razgovarati s nama, a onda šalju takve poruke kroz medije. To, naravno, potiče teze o tajnim planovima HFP-a. Pa se pitam tko od toga ima koristi?", rekao je Lazukić koji se osvrnuo i na izjavu Vedrana Duvnjaka da Orco nije sposoban voditi Sunčani Hvar.

"Nije točno da samo ORCO upravlja tvrtkom, sve bitne odluke donosi Nadzorni odbor. Tamo HFP ima pravo na dva predstavnika, koji prema Statutu, zajedno s predstavnikom radnika, mogu zaustaviti svaku bitnu odluku. Konkretno, svako zaduženje mora odobriti Nadzorni odbor. HFP već duže od godinu i pol dana nema niti jednog svog predstavnika u Nadzornom odboru, a još duže Uprava funkcionira sa dva člana, bez predstavnika HFP-a. To dokazuje koliko su bili zainteresirani radom u Sunčanom Hvar", kazao nam je Lazukić kojem nije jasno zbog čega su se u HFP-u sada "probudili" jer prema njegovim riječima za četiri i pol godine, niti jedna primjedba na rad uprave nije došla iz HFP.

Hotel Amfora dio je tvrtke Sunčani HvarHotel Amfora dio je tvrtke Sunčani Hvar"Sada se povlači teza o "onom" HFP-u za vrijeme Polančeca i sadašnjem, nekom drugom HFP-u. Apsolutno odbijamo biti dijelom političkih igara i prepucavanja. Mi niti s prethodnom garniturom nismo imali dobru komunikaciju, HFP nije riješio odnose s Gradom i Crkvom, iako je to njihova, de facto, jedina obveza iz Sporazuma dioničara", govori Lazukić za nacional.hr i kaže kako jedina razlika što prethodna garnitura nije gurala Sunčani Hvar u stečaj.

"No, ugovor je potpisan s HFP-om kao institucijom - tko je na čelu HFP-a odlučuje Vlada Republike Hrvatske, nama je to svejedno", kaže regionalni direktor Orco grupe koji se na kraju osvrnuo i na budućnost Sunačnog Hvara.

"Plan restrukturiranja tvrtke uključuje dvije razine mjera. One kratkoročne, koje će riješiti trenutačno tešku situaciju s likvidnošću, te one dugoročne, koje uključuju kako redefiniranje operativnog dijela, tako i mjere u korporativnim financijama. Sunčani Hvar je dioničko društvo, samo dioničari mogu odlučivati o sudbini tvrtke i što HFP prije izađe iz vlasničke strukture, to bolje i za male dioničare, i za buduće ulagače u Sunčani Hvar. Ali prije izlaska HFP mora ispuniti svoje ugovorne obveze i riješiti sporove sa Gradom i Crkvom", kazao je Dragan Lazukić za nacional.hr.

Vezane vijesti

J. Kosor: Vjerujem da će sve poteškoće Sunčanog Hvara biti riješene

J. Kosor: Vjerujem da će sve poteškoće Sunčanog Hvara biti riješene

Premijerka Jadranka Kosor za današnjeg je boravka u Hvaru razgovarala s predstavnicima uprave Sunčanog Hvara, a novinarima je izjavila kako su je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika