07.02.2010. / 17:43

Autor: Nacionalova redakcija

'Širenje dijaloga kroz komunikaciju': Internet nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Unatoč činjenici da je nominacija interneta za Nobelovu mirovnu nagradu posve legalna vrlo je malo vjerojatno da će odbor nagradu dodijeliti upravo njemu

Među nominiranima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir ima nekoliko svjetski poznatih osoba, ali se među njih ugurala i svjetska mreža tj. internet.

Naime, nominacija interneta je prihvaćena nakon što je talijanska verzija magazina Wired napravila peticiju u kojoj objašnjava kako svjetska računalna mreža pridonosi 'dijalogu, raspravi i kompromisu kroz komunikaciju'.

Internet, 'oružje za masovnu konstrukciju', nominiran je zajedno s kineskim disidentima i ruskim aktivistima za ljudska prava, a postao je prvi neživi objekt koji se nalazi na listi nominiranih.

U Italiji je pokrenuta kampanja 'Internet za mir' koja će trajati do rujna ove godine, a u njoj će biti različite priče i iskustva onih koji su s webom pokušali učiniti nešto konkretno kako bi promovirali mir i sklad u svijetu.

Unatoč činjenici da je nominacija interneta za Nobelovu mirovnu nagradu posve legalna vrlo je malo vjerojatno da će odbor nagradu dodijeliti upravo njemu.

Najviše izgleda ima nedavno zatvoreni kineski disident Liu Xiaobo, nominiran zbog 'istaknutog i principijelnog vođstva na području ljuskih prava i slobode izražavanj'", no službeni se Peking već usprotivio njegovoj kandidaturi.

Tko će dobiti Nobela za mir saznat ćemo tek u listopadu ove godine kada će biti objavljeni svi dobitnici ove prestižne nagrade.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika