08.02.2010. / 10:19

Autor: Martina Čizmić

Veliki internet se smanjuje: Ponestaje IP adresa u IPv4 protokolu

Prelazak na IPv6 protokol za obične bi korisnike bio gotovo neprimjetan, no izuzetno skup za tvrtke i operatere jer treba osigurati kompatibilnost novog protokola sa starim softverom

Novim protokolom omogućiti će se 4 puta više adresa nego postojećimNovim protokolom omogućiti će se 4 puta više adresa nego postojećimIako prosječnom korisniku interneta ime protokola i pojam IP adresa ne znače puno, svaki administrator zna što ona točno predstavlja.

Naime, svako računalo na internetu ima vlastitu IP adresu kako bi se zahtjev za informacijom mogao isporučiti na pravu adresu.

No, tih adresa nema neograničeno. Na samom početku, kada je broj korisnika interneta bio veoma mali, svako je računalo zaista imalo jedinstvenu adresu. Kako je broj korisnika i računala rastao, tako su se administratori suočili sa dva problema. Bilo je sve manje raspoloživih IP adresa i one su bile sve skuplje.

Prelazak na IPv6 već 2011.?

Stoga je Svjetska organizacija za upravljanje internetskim domenama uvela pravilo privatnih domena i internetskih mreža. Time je dobiven velik broj istih adresa koje su se koristile u privatnim mrežama i iza izlazak na internet koristile istu IP adresu.

Ipak, takvo je rješenje samo odgodilo neizbježno. Prema posljednjim podacima u svijetu je još svega 722 milijuna slobodnih IP adresa u IPv4 protokolu, a moglo bi ih nestati već sljedeće godine. Stoga ne iznenađuje što u sve glasniji prijedlozi da se uvede IPv6 protokol kojim bi se dobilo četiri puta više IP adresa i time osigurala stabilnost interneta i u budućim godinama.

Prelazak na IPv6 protokol za obične bi korisnike bio gotovo neprimjetan, no izuzetno skup za tvrtke i operatere jer treba osigurati kompatibilnost novog protokola sa starim softverom. Stoga ne iznenađuje što svega jedan posto korisnika interneta na svijetu koristi IPv6 adrese.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika