Objavljeno u Nacionalu br. 743, 2010-02-09

Autor: Berislav Jelinić

Na pomolu nova utaja: Kanađanima platili 1,9 mil USD za preinake koje nisu napravljene

Sada, kad su oba kupljena zrakoplova napokon stigla u Hrvatsku kako bi spremno bila dočekana ovogodišnja protupožarna sezona, otkriveni su na njima neki nedostaci, pa će sada biti zanimljivo vidjeti je li za njih odgovorna tvrtka Bombardier

MODIFIKACIJE BOMBARDIERA CL-415
ZTZ u Velikoj Gorici stajale bi 700 tisuća
eura, što znači da je ugovor preplaćenMODIFIKACIJE BOMBARDIERA CL-415 ZTZ u Velikoj Gorici stajale bi 700 tisuća eura, što znači da je ugovor preplaćenNova afera na pomolu je u Ministarstvu obrane, a i s njom bi mogao biti povezan bivši ministar obrane Berislav Rončević, doznao je Nacional od visokog vojnog izvora.

Isti izvor otkrio je Nacionalu da je u Hrvatsku prije par dana stigao i drugi protupožarni zrakoplov CL-415, koji je MORH kupio od kanadske tvrtke Bombardier. Međutim, tvrdi se kako su oba pristigla protupožarna zrakoplova manjkava, te da Bombardier nije potpuno poštovao potpisani ugovor.

Ugovor potpisao Rončević

Prema ugovoru koji je u ime Hrvatske 15. studenoga 2007. potpisao tadašnji ministar obrane Berislav Rončević, Bombardieru je za preinake naručenih zrakoplova plaćeno dodatnih 1.977.000 dolara, ali te preinake ni na jednom zrakoplovu nisu napravljene pa se sada počelo postavljati pitanje što se dogodilo s tim novcem.

Visoki vojni izvor potvrdio je Nacionalu da bi Bombardier sada posao modifikacije povjerio Zrakoplovno tehničkom zavodu, te da je to spreman platiti 700 tisuća eura, što je manje od iznosa koji im je za tu svrhu već isplaćen.

Nedostaci na novim zrakoplovima

Ugovor sa Bombardierom je potpisao tadašnji ministar obrane Berislav JelinićUgovor sa Bombardierom je potpisao tadašnji ministar obrane Berislav JelinićCijena dvaju zrakoplova CL-415 je 52,6 milijuna američkih dolara (26,3 milijuna po zrakoplovu), a oprema koja se u njima nalazi košta dodatnih 9.581.942,47 dolara.

Dakle, ukupni iznos vrijednosti zrakoplova doseže 62.181.942,47 dolara. Od ukupne cijene, Hrvatska je 15 posto morala isplatiti do 15. siječnja 2008., a ostatak je plaćen u obrocima do studenoga 2009. Kako se od trenutka potpisivanja ugovora do njihova konačnog dospijeća u Hrvatsku moralo dosta čekati, Ministarstvo obrane je uz postojeću flotu moralo unajmiti i tri Air Tractora.

Sada, kad su oba kupljena zrakoplova napokon stigla u Hrvatsku kako bi spremno bila dočekana ovogodišnja protupožarna sezona, otkriveni su na njima neki nedostaci, pa će sada biti zanimljivo vidjeti je li za njih odgovorna tvrtka Bombardier, ili je taj novac tvrtka možda izvukla kako bi on završio na nečijem privatnom računu.

Vezane vijesti

Dva požara na šibenskom području gase canadairi

Dva požara na šibenskom području gase canadairi

Na šibenskom području poslijepodne su izbili požari na dva područja, a u oba slučaja gore trava i nisko raslinje, u čijem gašenju kninskim… Više

Komentari

registracija
30/6/09

jebivjetar, 09.02.10. 11:18

Vidi benu! Što nije u ratu pucao, a ne tu glumi šupčina adezeovska pokvarena!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika