Objavljeno u Nacionalu br. 743, 2010-02-09

Autor: Marko Ćustić

Skandalozni dopis iz špijunske agencije

Špijunski atak na mobitele

Pukovnik NA ČELU OTC-a Dinko Majić traži da svi prepaid korisnici u mobilnim mrežama predaju svoje osobne podatke do 1. rujna ili će biti isključeni iz mreže

UHOĐENJE POMOĆU
SIM KARTICE Bude li zahtjev Dinka Majića odobren, tajne službe dobile bi popis telefonskih brojeva uz
imena građana pomoću kojih bi mogle uhoditi kogam god želeUHOĐENJE POMOĆU SIM KARTICE Bude li zahtjev Dinka Majića odobren, tajne službe dobile bi popis telefonskih brojeva uz imena građana pomoću kojih bi mogle uhoditi kogam god želeRavnatelj Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija (OTC), manje agencije u sklopu hrvatske obavještajne zajednice, Dinko Majić uputio je prošli tjedan vodstvima triju hrvatskih mobilnih telekomunikacijskih operatera skandalozan zahtjev. Majić je ultimativno zatražio da svi prepaid korisnici u mobilnim mrežama - a oni s oko 4,5 milijuna SIM kartica čine 80 posto tržišta u Hrvatskoj, moraju biti registrirani i ti se podaci imaju predati OTC-u.


Registracija prepaid korisnika trebala bi se provesti tobože da se teroristi i kriminalci ne bi mogli skrivati iza anonimnih prepaid SIM kartica. No očito je da je riječ o još jednom pokušaju hrvatskih tajnih službi da pojačaju svoju kontrolu nad običnim građanima bezočno kršeći njihova ljudska prava. Kad bi se ta nevjerojatna, protuustavna mjera bez ikakva uporišta u zakonu provela, tajne službe dobile bi na raspolaganje popis telefonskih brojeva vezanih uz imena građana pomoću kojeg bi mogle proizvoljno uhoditi koga god požele.

Profesor na Filozofskom fakultetu i autoritet za područje ljudskih prava Žarko Puhovski rekao je: "Takva praksa postoji u nekoliko europskih država. Ali to se može riješiti zakonom, u slučaju da se na političkoj razini dođe do zaključka da je nacionalna sigurnost toliko ugrožena da je nužna registracija prepaid korisnika. Mnogo je veća opasnost mogućnost da se naziva bez pokazivanja broja, dok je sama anonimnost prepaid korisnika kao da ja imam kućni telefon koji nije registriran i do njega se može doći samo sudskim nalogom. Stvarni problem je u tome što je gospodin koji vodi tu agenciju počeo sebe doživljavati pretjerano osobno, kao glavnu facu koja kontrolira sve komunikacije u državi." Majić je dopisom od prošlog tjedna ultimativno zatražio da se svi novi korisnici prepaid telefonskih i internetskih usluga registriraju od 1. lipnja ove godine, a da se najkasnije do 1. rujna dovrši registracija već postojećih korisnika.

Za sve one koji se ne registriraju u predviđenom roku Majić je zatražio isključivanje iz mreže. Registracija bi se provodila tako da bi kupac došao u trgovinu ili na kiosk s osobnom iskaznicom ili putovnicom i njezinom fotokopijom. Prodavač bi morao provjeriti vjerodostojnost fotokopije, nalijepiti na nju naljepnicu s podacima o SIM kartici i u roku od trideset dana dostaviti fotokopiju osobne isprave operateru, koji bi zatim morao podatke unijeti u bazu podataka. Iznimno bi se dopustilo i da kupac koji nema kod sebe fotokopiju napiše osobne podatke, uključujući i OIB ili JMBG, na poseban obrazac, a na trgovcu bi onda bila obveza da usporedi podatke iz osobne isprave s onima na obrascu. Teško je zamislivo da bi jedan trgovac u kiosku ili, primjerice, samoposluživanju imao vremena i volje obavljati takav komplicirani administrativni posao, a o kupcima koji čekaju u redu iza nesretnog kupca SIM kartice da se i ne govori. O mogućnostima manipulacija osobnim podacima koje bi kupci morali predavati trgovcima suvišno je spekulirati.

Prema zahtjevu iz OTC-a, ako u roku trideset dana od aktivacije SIM kartice do operatera ne stigne registracija, operater bi morao obavijestiti SMS-om korisnika da se hitno javi u najbliži telekomunikacijski centar. Po isteku idućih deset dana, SIM kartica bi se blokirala. Cijeli postupak morali bi proći i svi postojeći korisnici, odnosno morali bi se registrirati uz davanje na uvid osobnih dokumenata. Ako to ne učine, SIM kartice bi im bile blokirane.

Majić je naredio operaterima i da svi moraju korisnicima davati isti broj besplatnih minuta za registraciju, osim onima koji se ne registriraju u zadanom roku, koji bi ostali bez tog bonusa. Najbizarnije od svega, kupci bi potpisivanjem obrasca potpisivali i izjavu o odgovornosti za točnost podataka te obvezu da će eventualnu krađu, prodaju ili gubitak SIM kartice prijaviti operateru.

Takav besramni dopis konsternirao je hrvatske mobilne operatere, kojima bi njegovo provođenje sasvim sigurno nanijelo goleme ekonomske štete, dovelo do pada broja prepaid korisnika mobilnih uređaja, izazvalo nepotrebno opterećenje na prodajnim mjestima i srušilo izrazito pozitivan trend rasta korisnika mobilnih broadband uređaja, pojave koja je esencijalna za tehnološki razvoj hrvatskog društva. Međutim, taj zahtjev OTC-a nema potporu ni u cijeloj hrvatskoj obavještajnoj zajednici. Pojedini njeni članovi ističu da oni i bez takve evidencije prepaid korisnika mogu utvrditi kojim se brojevima koriste kriminalci i druge osobe koje predstavljaju sigurnosni rizik, za to je samo potrebno malo više rada. Također, čuju se i mišljenja prema kojima je pukovnik Darko Majić stigmatiziran kao osoba koju je na čelo OTC-a postavio bivši premijer Ivo Sanader. Bilo bi neobično da je Sanader na tako osjetljivo mjesto postavio osobu koja nije imala njegovo puno povjerenje, pa se sada Majić trudi da se revnosno dokaže pred novom predsjednicom Vlade.

IVICA MUDRINIĆ
Predsjednik Uprave T-Hrvatskog telekoma; iz njegove tvrtke poručuju da razumiju nezadovoljstvo korisnika ukidanjem anonimnostiIVICA MUDRINIĆ Predsjednik Uprave T-Hrvatskog telekoma; iz njegove tvrtke poručuju da razumiju nezadovoljstvo korisnika ukidanjem anonimnostiUltimativni dopis o registraciji prepaid korisnika nije prvo Majićevo divljanje na rubu zakonskih propisa - prije nekoliko dana Novi list je otkrio da je ravnatelj OTC-a Majić uputio dopis kojim je zabranio da sudovi izravno traže podatke od operatera, a operaterima da izvršavaju sudske naloge. Dopis je izazvao konsternaciju u pravnim i poslovnim krugovima. Nezapamćeno je da bi u demokratskoj državi neka obavještajna agencija propisivala sudbenoj vlasti kako će provoditi svoje naloge. Nacional raspolaže i analizom koju je za mobilne operatere izradio jedan analitičar telekomunikacijskog tržišta. U analizi se detaljno nabrajaju svi problemi do kojih bi mogla dovesti obveza registracije svih prepaid korisnika mobilne telefonije. Navodno za analizu zna i premijerka Jadranka Kosor.

Telekomunikacijske kompanije su zahtjev za obaveznu registraciju identiteta svih prepaid korisnika u elektroničkim komunikacijama već ocijenile nezakonitim, protuustavnim i potencijalno katastrofalnim za poslovanje njihovih kompanija i hrvatske ekonomije uopće. Također, prema informacijama kojima raspolaže Nacional, operateri su odlučili odbiti ultimativni zahtjev ravnatelja OTC-a i neće početi sa zatraženom registracijom svih prepaid korisnika. Analitičar upozorava na potencijalno katastrofalne učinke takve mjere na gospodarski oporavak Hrvatske u 2010. Mobilna telefonija iznosila je u 2008. godini 4,2 milijarde kuna, ili oko 1,2 posto BDP-a. Oko 80 posto hrvatskih mobilnih korisnika su na prepaidu, mnogi od njih su turisti, osobe koje ne mogu predočiti važeću osobnu ispravu jer su djeca, osobe u skrbničkom odnosu, turisti i diplomati ili jednostavno osobe koje žele sačuvati svoju anonimnost.

Nikola Klisović, rukovoditelj pravnih poslova Vipneta, komentira zahtjev OTC-a: "Takva praksa odrazit će se negativno na naše poslovanje jer zahtijeva dugoročno razdoblje prilagodbe i troškove, ali će imati i dugoročni utjecaj na cjelokupni sustav oko mobilne industrije, što uključuje distributivne lance i prodajne partnere.

S obzirom na to da se prepaid SIM kartice trenutačno mogu kupiti na tisućama prodajnih mjesta među kojima su i trgovine, pokušajte zamisliti, primjerice, kako će se obaviti registracija korisnika u samoposluživanju i na koji će se način tamo moći zaštititi privatnost i tajnost osobnih podataka korisnika. Odrazit će se i na punjenje proračuna, i to na negativan način jer će cijeli niz gospodarskih subjekata plaćati manji porez na dobit."

Klisović upozorava da će na tržištu na kojem je više od 75 posto korisnika na prepaidu biti teško i nemoguće provesti takav zahtjev, a mogućnost da se korisnik isključi jer nije registrirao svoj identitet nije predviđena regulativom. Klisović je još dodao: "Važeća regulativa koja postoji već dulje vrijeme ne određuje na jasan način obavezu registracije prepaid korisnika, a Ustav također štiti temeljne slobode i ljudska prava, što uključuje tajnost komunikacije te sigurnost i tajnost osobnih podataka. U tom smislu očekujemo jasan i nedvosmislen zakonski okvir koji će eksplicitno uvesti navedenu obavezu jer ne želimo biti u sukobu s Ustavom."

ŽARKO PUHOVSKI
Profesor na Filozofskom fakultetu i autoritet za pitanje ljudskih prava smatra da je ravnatelj OTC-a sebe počeo doživljavati pretjerano
ozbiljnoŽARKO PUHOVSKI Profesor na Filozofskom fakultetu i autoritet za pitanje ljudskih prava smatra da je ravnatelj OTC-a sebe počeo doživljavati pretjerano ozbiljnoPrema tvrdnjama analitičara, čak i kad bi se registracija prepaid korisnika propisala zakonom, za prilagodbu bi operaterima trebalo najmanje tri godine, uz velike troškove u vidu povećanja zapisa o registriranim korisnicima i povećanog opterećenja službi za korisnike. I tada bi bilo upitno koliko bi taj napor koristio borbi protiv terorizma i kriminala, jer bi svaki kriminalac mogao kupiti naramak prepaid SIM kartica u Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji ili nekoj od drugih država u kojima se registracija prepaid korisnika ne provodi.

Operateri već posluju otežano zbog posebnog nameta u iznosu od 6 posto ukupnih prihoda od elektroničkih komunkacijskih usluga uvedenog 1. kolovoza prošle godine. Udar koji bi operateri pretrpjeli zbog značajnog smanjenja broja prepaid korisnika zbog obvezne registracije bio bi strahovit. Osim operatera, velike bi štete pretrpjeli i distributeri. SIM kartice prodaju se na barem 10 tisuća prodajnih mjesta u Hrvatskoj. Mnogi kiosci i mali trgovci preživljavaju isključivo od prodaje prepaid kartica. Analitičari predviđaju i da će mnogi trgovački lanci morati odustati od prodaje prepaid kartica zbog nepraktičnosti prikupljanja osobnih podataka u takvim trgovinama. Ako dođe do značajnog pada broja prepaid korisnika, koji analitičari predviđaju, mnoga će distribucijska mjesta propasti generirajući novu nezaposlenost. Cinik bi mogao reći da će se zato više ljudi zaposliti na obradi prikupljenih podataka.

Procjenjuje se da bi gotovo 50 posto malih trgovaca i kioska postalo neprofitabilno nakon što bi izgubili oko 500 milijuna kuna prometa poslije uvođenja obavezne registracije prepaid korisnika. To bi značilo zatvaranje oko 5000 prodajnih mjesta na kojima je zaposleno najmanje 10 tisuća radnika.
Popis katastrofalnih efekata uvođenja registracije prepaida, dakle, uključuje teška kršenja ljudskih prava, Ustava, zakona i europskih direktiva, smanjeno punjenje proračuna i ekonomske teškoće za operatere i distributere, kaos na prodajnim mjestima prepaid kartica te porast nezaposlenosti. Paradoksalno, mjera koja se uvodi tobože radi borbe protiv kriminala ustvari bi dovela do njegova porasta. Analitičari predviđaju da bi takva mjera dovela do pravog procvata crnog tržišta ukradenih i preprodanih SIM kartica, krađa identiteta i falsificiranja isprava. Štoviše, nakon potpisivanja izjave pri kupnji kakvu zahtijevaju iz OTC-a svaki bi se vlasnik SIM kartice izložio riziku da u slučaju njenog gubitka ili krađe bude gonjen kao kriminalac.

T-HT: ‘Upitno je koliko ta mjera može pomoći rješavanju problema organiziranog kriminala’

MAJA WEBER ističe da su rijetki primjeri država EU
koje u praksi registriraju prepaid korisnikeMAJA WEBER ističe da su rijetki primjeri država EU koje u praksi registriraju prepaid korisnikeDirektorica Odjela za odnose s javnošću T-Hrvatskog telekoma Maja Weber komentirala je najavu obvezne registracije korisnika prepaida u mobilnim mrežama: “HT će poštovati odluke mjerodavnih tijela temeljene na zakonu kojim se propisuje takva mjera. Trenutačno je u tijeku diskusija o modalitetu primjene takve mjere te je prije donošenja konačne odluke preuranjeno donositi zaključke i procjene o bilo kakvom segmentu koji bi takva mjera obuhvatila. Međutim, upitno je koliko ta mjera može pomoći rješavanju problema organiziranog kriminala u državi, s obzirom na to da korisnici imaju mogućnost anonimnog korištenja prepaid usluga operatera iz susjednih zemalja koje tu regulativu nisu usvojile, i to putem usluge međunarodnog roaminga. Također, prema našim spoznajama rijetki su primjeri država EU koje primjenjuju takvu praksu. Isto tako, kao korisnički orijentirana kompanija razumijemo nezadovoljstvo korisnika i negativan stav javnosti budući da se takvim mjerama dokida jedna od osnovnih karakteristika prepaid usluge, a to je anonimnost, čime se narušava privatnost i ograničava sloboda korisnika prepaid usluga koji čine većinu korisničkih baza svih operatera pokretnih elektroničkih komunikacija.
Uz navedeno, smatramo i da ovo doba recesije nije najprimjereniji trenutak za uvođenje novih dodatnih obaveza u telekom sektoru koji je ionako već opterećen 6-postotnim nametom od kolovoza prošle godine. Donošenje takve odluke će zasigurno utjecati na prihode i dodatno povećati troškove svih mobilnih operatera.”

Vezane vijesti

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je da tajne službe sigurno nisu špijunirale bivšu ministricu zaštite okoliša i prirode Mirelu Holy, a… Više

Komentari

registracija
30/3/09

radar, 10.02.10. 01:28

osobno cu prvi stati u obranu od ovog pokusaja totalne kontrole nad hrvatskim građanima.

ako treba i z rogamin :]


registracija
23/6/09

Harmon, 13.02.10. 19:50

A kaj se vi u Nacionalu bunite i cudite, pa to su sve Karamarkovi, odnosno Mesicevi kadrovi, a tu dvojicu vi bezrezervno podrzavate ?
I kako od nesposobnih diletanata ista drugo i ocekivati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika