11.02.2010. / 07:00

Autor: Boris Bilas

Panika u HZZO-u: Nema materijala za izradu novih zdravstvenih iskaznica

Tvrtka koja je trebala isporučiti materijal za štampanje iskaznica, a koja je odabrana temeljem provedenog postupka javne nabave, nije izvršila svoju obvezu

Korisnicima Hrvatskog zdravstvenog osiguranja trenutno nisu na raspolaganju nove zdravstvene iskaznice. Naime, do sada je svaka iskaznica zdravstvenog osiguranika imala rok trajanja od četiri godine, a datum isteka naznačen je na svakoj iskaznici.

Međutim, kako doznaje nacional.hr. HZZO je trenutno u nemogućnosti izdavnja novih iskaznica te će onima kojima su iskaznice istekle do daljnjega važiti stare iskaznice.

Kako nam je rečeno u HZZO-u, do cijelog ovog slučaja došlo je zbog toga jer tvrtka koja je trebala isporučiti materijal za njihovo štampanje, a koja je odabrana temeljem provedenog postupka javne nabave, nije izvršila svoju obvezu.

Osiguranje putem starih iskaznica

"Dok se navedeni problem ne riješi, osigurane osobe mogu svoj status u obveznom zdravstvenom osiguranju dokazivati putem stare iskaznice, ali samo pod uvjetom da se još uvijek nalazi u istom statusu - primjerice, pod uvjetom da je još uvijek u istom radnom odnosu temeljem kojega je dobila naprijed navedenu iskaznicu", stoji u priopćenju koje je nacionalu.hr stiglo iz HZZO-a.

Drugim riječima, osigurana osoba kojoj je istekla postojeća iskaznica zdravstveno osigurane osobe, a nije joj se promijenio status temeljem kojega joj je iskaznica izdana, ima pravo koristiti takvu "staru" iskaznicu dok joj se ne izda nova.

Dokaz osiguranja i putem 'kartončića'

"Ako je osiguranoj osobi istekla iskaznica, a promijenio joj se status u obveznom zdravstvenom osiguranju, pa treba izvršiti novu prijavu (na primjer prestala je raditi, pa se treba prijaviti na osiguranje u propisanom roku nakon prestanka radnog odnosa), tada će svoj status dokazivati primjerkom ovjerene kopije prijave na obvezno zdravstveno osiguranje kao i posebnom potvrdom (kartončićem) koja će joj se izdati u područnom uredu Zavoda", kažu iz HZZO-a.

Do kada će trajati ovakvo stanje sa zdravstvenim iskaznicama i kada će navedena tvrtka ispuniti svoje obveze prema HZZO-u, nije poznato, pa će se do tada građani kojima je istekla iskaznica obaveznog osiguranja morati korisititi starima.

Kaos u zdravstvu

U cijeloj priči oko iskaznica javio se još jedan problem. Naime, zdravstveni djelatnici i ljekarnici s ovim nisu upoznati i masovno odbijaju pacijente kojima je istekao rok njihove zdravstvene iskaznice.

Tako se događa da doktori doslovno odbijaju pregledati pacijente, a neki pacijenti su u ljekarnama morali platiti lijekove koje inače dobivaju na recept. Zbog toga ljudi u zdravstvu doživljavaju velike neugode jer je očito kako zdravstveni djelatnici s ovim problemom nisu upoznati.

I sve se to događa dok građani i tvrtke u kojim su zaposleni svaki mjesec redovito plaćaju državi doprinose za zdravstveno osiguranje.

Vezane vijesti

Nenad Korkut novi šef Službe za odnose s javnošću HZZO-a

Nenad Korkut novi šef Službe za odnose s javnošću HZZO-a

Odlukom ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) novim rukovoditeljem Službe za odnose s javnošću HZZO-a imenovan je Nenad… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 11.02.10. 10:28

U Hrvatskoj nema stampanja, niti stamparije, ali u nacionalu ima puna vreca "stamparskih gluposti". U nasoj dragoj Hrvatskoj, jos uvijek govorimo hrvatski. Zamoljavam novinare tudjince, da obrate malo paznje. Prije objave teksta, isti dajte u ruke lektoru,ili osobi koja zna hrvatski. Pozdrav uredniku! (P.S. sto Vam je tesko napisati, TISAK, TISKARSKI Stroj i.t.d......)


registracija
24/1/10

krajisnik, 11.02.10. 17:41

"Ivis" bas umno zboris nema sta , STAMPA previse lici na srpski zar ne, be se tebi sto drzava propada iz dana u dan bitan je TISAK, e zato i propada i neka propadne.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika