14.02.2010. / 12:14

Autor: Deutsche Welle

Spor zbog ukradenih podataka. Švicarska ozbiljno prijeti njemačkim političarima

Ukoliko Njemačka kupi ukradene bankovne podatke o utajivačima poreza, računi njemačkih političara i dužnosnika javno će biti objavljeni - prijeteće su riječi šefa švicarskog Udruženja poreznih platiša, Alfreda Heera.

Njemačka kancelarka Angela MerkelNjemačka kancelarka Angela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel zahtijevala je kupnju ukradenih podataka o 1.500 njemačkih utajivača poreza. To je u Švicarskoj izazvala velika protivljenja i oštre reakcije. A sada su uslijedile i jasne prijetnje iz Švicarske. "Ako Njemačka kupi ukradene podatke, radit ćemo na promjeni zakona koja će na omogućiti objavljivanje računa svih njemačkih dužnosnika koji svoj novac čuvaju u Švicarskoj", jasne i glasne su riječi Alfreda Heera za njemački list "Bild".

"Nitko pri tome nema dobar osjećaj"

Heer je za list izjavio kako postoje dokazi o tome da veliki broj njemačkih političara i sudaca u Liechtensteinu i Švicarskoj imaju otvorene račune ili zaklade. Prve informacije o tim računima već su nam ponuđene, list "Bild" tako citira Heera. Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pak s druge strane želi smiriti emocije. Upravo prijateljske zemlje poput Njemačke i Švicarske moraju u ovom pogledu uže surađivati, istaknuo je Westerwelle. Istovremenu ministar je izrazio i svoju kritiku u pogledu njemačke namjere da kupi ukradene podatke. Utajivanje poreza i krađa podataka su protuzakonita djela koja se trebaju kazniti, smatra on.

I njemački ministar financija Wolfgang Schäuble izjavio je kako nitko pri tome nema "dobar osjećaj", čak ni on sam. Ali je ipak naglasio: "Obvezni smo u interesu pravde i povjerenja građana provesti pravovaljano oporezivanje."

Nakon Sjeverne Rajne i Vestfalije, i Baden-Württemberg želi kupiti jedan CD s podacima o njemačkim utajivačima poreza. Ovu odluku podržava i bavarska ministrica pravosuđa Beate Merk, koja je istaknula: "Pri tome se radi o pravnoj državi, koja daje signal i koja staje iza svojih građana koji ispravno plaćaju porez." Jedan CD s podacima o navodnim utajivačima poreza iz te savezne pokrajine ponuđen je i bavarskim vlastima. Po službenim navodima, u tijeku je "provjera pravovaljanosti podataka" na digitalnom nosaču.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika