16.02.2010. / 14:27

Autor: Martina Čizmić

Afera Hypo: Kulterer se prisluškivanjem želio riješiti direktora u Hrvatskoj

Kulterer je za 'Profil' potvrdio kako je 2006. godine planirao riješiti se Truskallera, koji ga je navodno ucjenjivao

Dva bivša šefa Hypa: Wolfgang Kulterer i Tilo BerlinDva bivša šefa Hypa: Wolfgang Kulterer i Tilo BerlinAustrijski tjednik 'Profil' objavio je transkript razgovora između bivšeg predsjednika Uprave Hypo grupe Wolfganga Kulterera i privatnog detektriva Dietmara Guggenbichlera u kojem je Kulterer detektiva angažirao da prisluškuje tadašnjeg predsjednika Uprave Hypo banke u Hrvatskoj, Heinza Truskallera.

Taj dokument već neko vrijeme kruži po austrijskim novinskim redakcijama, a na postojanje špijunskog izvješća koje je Guggenbichler izradio za Kulterera upozorio je i Nacional još u srpnju prošle godine.

Osobni interesi Wolfganga Kulterera

Razgovor iz 2006. godine, u kojem Kulterer Jörga Haidera naziva 'zlom', otkriva kako je planirao podnijeti ostavku i iz Upravnog odbora prebaciti se u nadzorni odbor te se nakon godine dana vratiti na čelo banke.

Kulterer je za 'Profil' potvrdio kako je 2006. godine planirao riješiti se Truskallera, koji ga je navodno ucjenjivao. Ono što ga je spriječilo u tome je činjenica da je Truskaller imao podršku člana uprave Hypo grupe Güntera Streidingera.

U razgovoru sa Guggenbichlerom Kulterer tvrdi i kako su Striedinger i hrvatski poslovni čovjek Miro O. (Miro Oblak), surađivali na projektu "Skiper Rezidencije" u Istri, kojeg je Hypo banka reditirala. On ističe kako su njih dvojica kroz taj dogovor došli do 15 milijuna eura koje su zadržali za sebe.

Privatni istražitelj je za bivšeg predsjednika Uprave Hypo-a radio do 2007. godine kada mu je Kulterer zahvalio na suradnji istaknuvši kako nije pronašao nikakve zanimljive i upotrebljive informacije. No, Guggenbichler tvrdi da mu je Kulterer ostao dužan 250 tisuća eura na ime honorara za obavljen posao.

Vezane vijesti

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank International prodaje svoje banke na području bivše Jugoslavije i za taj je posao unajmila Deutsche Bank, javlja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika