17.02.2010. / 11:57

Autor: Hina

Poražavajuće: Tek polovica Hrvata iznad 15 godina starosti koristi internet

Hrvatska ima čak 13 posto internetskih korisnika koji sebe smatraju ovisnicima

Tek polovica Hrvata koristi internetTek polovica Hrvata koristi internetU Hrvatskoj se približno polovica građana starijih od 15 godina odnosno njih više od 1,7 milijuna služi internetom, pokazuje istraživanje agencije GfK provedeno u prosincu na uzorku od tisuću građana starijih od 15 godina.

Gotovo 1,3 milijuna građana koristi se pretraživanjem, informira se, služi se elektronskom poštom, a oko 850 tisuća korisnici su društvenih mreža.

Prema rezultatima istraživanja, 66 posto, odnosno 951 tisuća kućanstava ima računalo.

Hrvati se na internetu informiraju

Prema zastupljenosti računala u kućanstvu u zemljama srednje i istočne Europe, ispred Hrvatske su Slovenija (76 posto), Austrija (72 posto) i Estonija (69 posto), a iza Hrvatske Latvija, Srbija, Litva, BiH i druge.

Priključak na internet u Hrvatskoj ima oko 57 posto kućanstava, najviše u Zagrebu s okolicom.

Najčešća svrha korištenja interneta je informiranje o dnevnim događajima. Na drugom mjestu je elektronska pošta, a slijede korištenje društvenih mreža i tražilica.

Blizu polovice ispitanika u GfK-ovoj anketi (47 posto) izjavilo je da koristi internet više puta dnevno. Jednom dnevno internetom se koristi 26 posto ispitanika, a jednom tjedno 16 posto. Dok je u 2008. godini oko 56 posto korisnika bilo svaki dan na internetu sad ih je više od 70 posto.

Većina korisnika, njih 87 posto, ne smatra se ovisnicima, a 13 posto drži da su ovisnici o internetu, pokazuje istraživanje GfK-a.

Internetu se najviše pristupa od kuće 47 posto, zatim na poslu 16 posto, u školi/na fakultetu 6 posto te s drugih mjesta 9 posto.

Prema GfK-ovim podacima, među poslužiteljima interneta u Hrvatskoj dominira T- Com s udjelom od 72 posto, a slijede Optima/Optinet te B-NET sa oko 6 posto, Iskon Internet i CARNET - svaki po 5 posto, dok svi ostali imaju zajednički udjel između 6 i 7 posto.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika