18.02.2010. / 18:00

Autor: Nacionalova redakcija

U Nigeru u tijeku državni udar?

Predsjednik Tandja izazvao kritike zbog promjene ustava što mu je omogućilo ostanak na vlasti

Nigerski predsjednik Mamadou TandjaNigerski predsjednik Mamadou TandjaNigerskog predsjednika Mamadou Tandja i kabinet drže vojnici nakon napada na predsjedničku palaču gdje su održavali tjedni sastanak. Oružani sukobi počeli su oko 13 sati po lokalnom vremenu, kada je još uvijek nepoznata vojna divizija započela paljbu u glavnom gradu Niameyu te blokirala cestu u blizini rezidencije.

Svjedoci prenose da se puca iz strojnica i teškog oružja. Ozlijeđeni su prevezeni u bolnicu iako se točan broj još uvijek ne zna. Dopisnici BBC-ja javljaju kako se u centru grada još uvijek čuju zvuci vatrenog oružja.

Mnogi sumnjaju na pokušaj državnog udara jer je Tandja izazvao kritike i međunarodne sankcije nakon raspuštanja parlamenta i provedbe ustavnih reformi koje su mu dale dodatne ovlasti i ostavile ga na vlasti i nakon isteka njegova drugog petogodišnjeg mandata u prosincu.Vlada i opozicija sa sindikalistima, aktivistima i međunarodnom zajednicom održavali su konstantne pregovore, a lokalni medijator Ecowas pokušavao pomoći u rješavanju političke krize.

Tandja kao argument ostanka koristi nedostatak vremena za prošlog mandata da završi projekte kao što su prva rafinerija ulja u zemlji, gradnja brane na rijeci Niger kao i iskop uranija na sjeveru države. Treba napomenuti da Niger ima najbogatije zalihe uranija na svijetu čije je iskorištavanje nezamjenjivo u vojnoj industriji za izradu nuklearnog oružja ali i za rad u reaktorima nuklearnih elektrana.

Vezane vijesti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako bi Stranku demokratske akcije (SDA) trebalo "izbaciti" iz koalicije koja je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika