22.02.2010. / 16:48

Autor: Nacionalova redakcija

Erdogan kritizira 'dvoličnost' Berlina i Pariza: Turskoj se nameću nepošteni uvjeti

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan inzistira da njegova zemlja bude most između muslimanskog svijeta i zapada. Moli za jasna stajališta Europske unije i Izraela.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan stigao je u Madrid kako bi lobirao za što brži ulazak Turske u Europsku uniju. Iskoristio je predsjedanje Španjolske kako bi učvrstio odose dviju zemalja ali i upozorio na trenutne negativne europske politike prema svojoj zemlji.

Otvoreno je kritizirao 'dvoličnost Francuske i Njemačke' koje prema njegovim riječima u bilateralnim pregovorima Turskoj daju nadu, ali u međuvremenu na papiru nude 'privilegirano partnerstvo'. "Tijekom više od 50 godina koliko je prošlo od podnošenja zahtjeva za članstvom, Turskoj se nameću uvjeti koji nisu u skladu s europskim normama. S pet milijuna imigranata koliko se danas nalazi u EU, Turska je ukorporirana u život unije i na služben način", rekao je Erdogan, te ustvrdio da ga vrijeđa isključivost i nemogućnost ulaska u 'kršćanski klub' jer je Turska, i sekularizirana i demokratska država još od Atatürkova dolaska na vlast nakon Prvog svjetskog rata.

Erdogan ulogu Turske vidi kao ključnom karikom u smirivanju odnosa na Bliskom istoku. Prema njegovom mišljenju, dobri odnosi sa Sirijom i Iranom s jedne i SAD-om te Izraelom s druge strane omogućuju toliko potrebnu ulogu medijatora. Smatra da njegova država ima potrebnu političku čvrstoću u vanjskoj politici za obavljanje tog zahtjevnog posla.

Na pitanje o iranskom nuklearnom naoružanju za španjolski El pais, Erdogan odgovara kako podržava razvoj atomske energije u Iranu ukoliko je ona usmjerena na civilne ciljeve ali da ne želi susjede koje imaju atomsko oružje što se u jednakoj mjeri odnosi i na Izrael kao na Iran.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika