25.02.2010. / 10:11

Autor: Hina

Hillary Clinton: SAD se protivi svakom razdvajanju Bosne i Hercegovine

Stabilnost regije može očekivati samo ukoliko države krenu putem EU. SAD pri tome potiče Europsku komisiju da s vladom u Sarajevu radi na podnošenju zahtjeva za članstvom. "SAD želi da BiH ostane ujedinjena i gleda prema Europi, te da vrata za eventualno članstvo u NATO-u ostanu otvorena," odlučna je Clinton

Hillary Clinton (Foto: Reuters)Hillary Clinton (Foto: Reuters)Američka državna tajnica Hillary Clinton je bila jasna u izjavi da se Sjedinjene Države protive bilo kakvom razdvajanju Bosne i Hercegovine, te kako žele da vrata NATO-a i Europske unije ostanu otvorena za zemlje jugoistične Europe.

Clinton je upozorila Odbor za vanjsku politiku američkog Senata na pitanje BiH jer iako je zanimanje za njezinu političku budućnost možda izgubilo na važnosti, postoje mnogi nedovršeni poslovi.

"SAD želi da BiH ostane ujedinjena i gleda prema Europi, te da vrata za eventualno članstvo u NATO-u ostanu otvorena," odlučna je Clinton.

Na pitanja demokratske senatorice Jeanne Shaheen, koja je izrazila zabrinutost činjenicom da zemlje članice NATO-a i posebno Europske unije možda osjećaju zamor od proširenja, pa nisu sklone ponuditi BiH put u članstvo.

Clinton je odgovorila da se stabilnost regije može očekivati samo ukoliko države krenu putem EU te da SAD ohrabruje čelnike Europske komisije da se učini više kako bi se pokazala koristi članstva za BiH.

"EU mora raditi s vladom u Sarajevu na ispunajvanju uvjeta za kandidaturu, " izjavila je Clinton dodajući kako Obamina administracija podržava isti put za Srbiju.

Američka državna tajnica o statusu BiH te njezinom putu prema članstvu u NATO-u i EU govorila je pred senatorima koji su razmatrali proračun State Departmenta za iduću godinu, vrijedan 52,8 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika