26.02.2010. / 10:41

Autor: Nacionalova redakcija

Mianmar: Sud odbio osloboditi nobelovku Suu Kyi

Suu Kyi, izabrana je za premijerku Mijanmara na parlamentarnim izborima no zbog kućnog pritvora određenog prije početka izbora tu funkciju nije mogla obnašati. Nobelova nagradu za mir 1991. godine potvrdila je njezin status simbola borbe za demokratska prava građana moderne Burme, čijim se utemeljiteljem smatra njezin otac general Aung San.

Vrhovni sud Mianmara potvrdio je kućni pritvor oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi, doznaje CNN od diplomata koji je pristustvovao saslušanju.

"Nije nam poznato zašto je žalba odbijena", potvrdio je jedan od odvjetnika oporbene čelnice i glasnogovornik njezine stranke Nacionalne lige za demokraciju (LND).

Suu Kyi je u kolovozu 2009. vladajuća vojna hunta osudila na tri godine zatvora i prisilni rad jer je ugostila amerikanca John Yettaw koji je preplivao jezero do njezine obiteljske kuće. Samo još jednu priliku za žalbom pri visokom sudu novog glavnog grada Naypidawa ima 64-godišnja političarka.

Izabrana je za premijerku Mijanmara na parlamentarnim izborima 1990. no zbog kućnog pritvora određenog prije početka izbora tu funkciju nije mogla obnašati. Nobelova nagrada za mir sljedeće godine potvrdila je njezin status simbola borbe za demokratska prava građana moderne Burme, čijim se utemeljiteljem smatra njezin otac general Aung San.

Od posljednje 21 godine života 15 provela u kućnom pritvoru. Njen priziv temeljio se na legitimnosti prijašnje presude, koja je donesena po odredbi iz ustava iz 1974. godine, a koja je 2008. promijenjena u novom ustavu.

Britansko veleposlanstvo samo je jedno u nizu koje na glavnom ulazu u svoje predstavništvo u Mianmaru ima fotografiju te velike političarke i borca za ljudska prava.

Vezane vijesti

Aung San Suu Kyi slobodno se vratila u domovinu

Aung San Suu Kyi slobodno se vratila u domovinu

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi u nedjelju se bez poteškoća vratila u domovinu iz višednevnog posjeta Tajlandu, prvom njezinu odredištu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika