26.02.2010. / 21:30

Autor: Marko Biočina, Martina Čizmić

MOL-u prekipjelo: Geszti odlazi sa čela Ine, zamijeniti će ga Zoltán Áldott

Neslužbeno doznajemo kako je Uprava MOL-a u posljednje vrijeme izuzetno nezadovoljna načinom na koji je Geszti vodio Inu, a dolazak Zoltána Áldotta može se smatrati najavom promjena u načinu upravljanja hrvatskom nafntom kompanijom

László GesztiLászló GesztiPredsjednik Uprave Ine, László Geszti podnio je neopozivu ostavku, a na čelu hrvatske naftne kompanije trebao bi ga zamijeniti član Uprave MOL-a Zoltán Áldott. Kao službeni razlog Gesztijeve ostavke navode se zdravstveni razlozi, no prema neslužbenim informacijama Uprava MOL-a u posljednje vrijeme izuzetno nezadovoljna načinom na koji je Geszti vodio Inu.

To se prvenstveno odnosi na iznimno loš imidž koji je MOL u posljednjih osam mjeseci, koliko je Geszti bio na čelu Ine stekao u hrvatskoj javnosti. Naime, iako je u trenutku imenovanja na čelo Ine imao iskustva u upravljanju hrvatskom kompanijom, Geszti se nije najbolje snašao u trenucima kad je Ina bila suočena s značajnim poslovnim problemima, ali i brojnim sumnjama kako je u procesu njezine privatizacije bilo nelegalnosti.

Tvrd i zatvoren u upravljanju Inom

U takvim okolnostima Geszti se pokazao kao iznimno tvrd i nefleksibilan menadžer, a u naftaškim krugovima se često znalo čuti kako se i unutar tvrtke Geszti ponašao vrlo arogantno, čak i u odnosu sa najbližim suradnicima.

Naročito je zatvoren bio prema medijima, od dolaska na čelo Ine hrvatskim medijima nije dao niti jedan ozbiljni intervju. Takav način upravljanja kompanijom znatno je pridonio poprilično lošoj atmosferi unutar kompanije, a samim time i lošijim poslovnim rezultatima no što se očekivalo. Imidž kompanije u javnosti značajno je narušen, a čini se da je Gesztiju presudila činjenica da bi uskoro trebalo biti osnovano Saborsko povjerenstvo koje bi trebalo istražiti novi dioničarski ugovor potpisan između MOL-a i Hrvatske, što će kompaniji vjerojatno izazvati novi pad poslovnog i društvenog rejtinga

U takvim okolnostima u vrhu MOL-a očito su odlučili kako moraju promijeniti način i pristup upravljanju Inom, a ta promjena trebala bi se očitovati u liku novog predsjednika Uprave, dosadašnjeg izvršnog potpredsjednika istraživačkog i proizvodnog dijela MOL Grupe, Zoltána Áldotta.

Áldott najava novih promjena u Ini?

Zoltán Áldott u MOL je došao 1995. kao menadžer u privatizacijskom odjelu. Nakon toga bio je direktor kapitalnih tržišta, direktor strategijskog i poslovnog razvoja, a od rujna 2004. nalazi se u nadzornom odboru Ine te obavlja dužnost izvršnog potpredsjednika istraživačkog i proizvodnog odjela MOL-a. Malo je poznato da je krajem 90-ih godina sudjelovao u inicijalnim pregovorima između mađarske naftne kompanije i hrvatske Vlade o spajanju MOL-a i Ine u jednu tvrtku. Ti su pregovori kasnije zbog nedostatka političke volje propali, no Áldott je sudjelovao u procesu privatizacije slovačke naftne kompanije Slovnaft.

Áldott slovi kao izuzetno sposoban stručnjak, koji ima iskustva u radu u drugim državama, a poznaje i prilike u Ini. Njegovim imenovanjem može se očekivati da će hrvatska naftna kompanija u budućnosti pokušati znatno promijeniti svoju sliku u javnosti, dok bi i poslovanje bi moglo doživjeti velike promjene, pogotovo u načinu upravljanja. Ukratko, njegov dolazak može se smatrati naznakom pozitivnog pomaka u pokušajima Ine da se ponovno etablira kao jedna od jačih naftnih kompanija u ovom dijelu Europe.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
7/1/10

tigrica7, 26.02.10. 22:56

Možda se netko i sjeti da je INA dužna poreza do neba. Ak je tako novi navodno prilika za bolje onda je za nadati se da će i porez biti podmiren.


registracija
16/6/09

Trenk, 27.02.10. 03:52

Mol je u vlasnistvu Amera.
AMERIKA I ENGLESKA BIT CE ZEMLJA ENERGETSKA.
Zbog ovog naslova zatvoren je Feral, a sada sam podmetnuo i Nacionalu.
pozdrav Petar Lukovic


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika