27.02.2010. / 09:04

Autor: Deutsche Welle

DW: Stranka ljevice izbačena iz njemačkog parlamenta

Prilikom sličnih ranijih akcija Stranke ljevice predsjednik parlamenta je zastupnike upozorio da će ih u slučaju ponavljanja prosvjednih akcija izbaciti iz Bundestaga, što se ovaj put i dogodilo. Slična akcija Stranke ljevice dogodila se u ožujku 2003. godine

Protest u Bundestagu (Foto: Reuters)Protest u Bundestagu (Foto: Reuters)Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert izbacio je pedesetak zastupnika Stranke ljevice iz parlamenta. Oni su transparentima s imenima poginulih Afganistanaca prosvjedovali protiv slanja njemačkih vojnika u Afganistan.

Na početku rasprave o novoj njemačkoj strategiji u Afganistanu koja, među ostalim, predviđa slanje dodatnih 850 njemačkih vojnika u Afganistan, oko 50 zastupnika Stranke ljevice je razmotalo transparente na kojima su stajala imena afganistanskih civila poginulih u zračnom napadu NATO-a 4. rujna 2009. Taj su napad zatražile njemačke snage, jer su pretpostavljale da talibani otetim cisternama s gorivom namjeravaju izvesti teroristički napad na njemački kamp. Predsjednik Bundestaga je zahtijevao da prosvjednici napuste plenarnu dvoranu, nakon čega su svi zastupnici Stranke ljevice složno napustili dvoranu.

Neprihvatljive demonstracije u parlamentu

Ipak, kad je na red došlo glasovanje o novoj strategiji u Afganistanu, zastupnici Ljevice su pušteni u plenarnu dvoranu. Bundestag je velikom većinom prihvatio odluku o povećanju broja njemačkih vojnika i produženju mandata njemačkih vojnika u sklopu ISAF-a. 428 zastupnka glasovalo je za, 11 protiv, a 46 se suzdržalo.

Lammert je svoj potez obrazložio tvrdnjom da „demonstracije u plenarnoj dvorani nisu u skladu s kućnim redom". Prilikom sličnih ranijih akcija Stranke ljevice predsjednik parlamenta je zastupnike upozorio da će ih u slučaju ponavljanja prosvjednih akcija izbaciti iz Bundestaga, što se ovaj put i dogodilo. Slična akcija Stranke ljevice dogodila se u ožujku 2003. godine.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika