02.03.2010. / 13:31

Autor: Nacionalova redakcija

Otkriće NASA-e: Potres u Čileu pomaknuo zemljinu os i skratio dan

Za lakše razumijevanje fenomena usporedili su ga s vožnjom skateboarda. U trenutku kada se vozač sklupča, i rukama pridržava skateboard on se vrti većom brzinom jer preraspodijeli svoju tjelesnu masu. Upravo to se dogodilo Zemlji čija je os pomaknuta za 8 centimetara, protumačio je NASA-in geofizičar Richard Gross.

Foto: ReutersFoto: ReutersZnanstvenici NASA-e potvrdili da je potres u Čileu izazvao pomicanje zemljine osi što će rezultirati kraćim danima. Promjena je neznatna, ali trajna. Svaki dan bi po procjenama trebao biti kraći za 1.26 mikrosekunde.

Pomicanje ogromnih stijena u kori utjecalo je na raspored cjelokupne zemljine mase. Kada dođe do prevage jednog dijela mase Zemlje, rotacija planeta se promijeni a upravo o okretanju zemlje oko svoje osi i udaljenosti od Sunca ovisi duljina dana.

"Svaka snažna promjena na svjetskoj razini djeluje na gretanje mase što utječe na rotaciju zemlje," objasnio je za CNN Benjamin Fong Chao uspoređujući događaj s posljedicama tsunamija 2006. godine kada je dan smanjen za 6.8. mikrosekundi.

Za lakše razumijevanje fenomena usporedili su ga s vožnjom skateboarda. U trenutku kada se vozač sklupča, i rukama pridržava skateboard on se vrti većom brzinom jer preraspodijeli svoju tjelesnu masu. Upravo to se dogodilo Zemlji čija je os pomaknuta za 8 centimetara, protumačio je NASA-in geofizičar Richard Gross. Kompjutorskim modelom potvrdio je dobivene proračune.

No, s druge strane, dan se može i produžiti a najbolji primjer za to je punjenje jezera pred branom Tri kanjona u Kini. Kada je rezervoar pun, sadrži 40 kubičnih kilometara vode produži dan za 0.06 mikrosekundi.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika