03.03.2010. / 15:23

Autor: Hina

Razbijena najveća računalna kriminalna mreža koja je djelovala u 190 zemalja

Pretpostavlja se da je odgovoran za tu mrežu računala bio jedan sitni prekršitelj koji je iznajmljivao mrežu trećim osobama u kriminalne svrhe. "Imamo sreću što je mreža u rukama jedne osobe", rekao je voditelj istrage zapovjednik Juan Salom

Procjenjuje se da su virusom zarazili više od 13 milijuna računalaProcjenjuje se da su virusom zarazili više od 13 milijuna računalaŠpanjolska policija je u suradnji s američkim FBI-om otkrila najveću svjetsku računalnu kriminalnu mrežu, koja je virusom što krade podatke s kreditnih kartica "zarazila" više od 13 milijuna računala diljem svijeta.

Policija je uhitila trojicu Španjolaca koji su vodili mrežu pod nazivom Mariposa (leptir). Preko te mreže kriminalci su iz računala u više od 190 zemalja izvlačili osobne podatke, posebice bankovne, bez znanja vlasnika, te slali spamove ili napadali osjetljive stranice.

Najveća mreža ikad otkrivena

"To je najveća ikada otkrivena mreža zombi računala", naglasio je pukovnik Jose Antonio Berrocal, načelnik specijalizirane jedinice za tehnološki kriminal na konferenciji za novinare u Madridu.

Zaražena su privatna računala, ali i računala tvrtaka i javnih ustanova, rekli su istražitelji.

Na računalu pripadnika te mreže uhićena u Baskiji u veljači policija je pronašla osobne podatke više do 800 tisuća ljudi. Istražitelji procjenjuju da je samo u Španjolskoj zaraženo 200 tisuća računala.

Pretpostavlja se da je odgovoran za tu mrežu računala bio jedan sitni prekršitelj koji je iznajmljivao mrežu trećim osobama u kriminalne svrhe.

"Imamo sreću što je mreža u rukama jedne osobe", rekao je voditelj istrage zapovjednik Juan Salom.

Cyber terorizam

Uz tu mrežu i uz velik broj zaraženih računala mogao je biti organiziran velik napad cyber terorizma, po priopćenju španjolske policije.

Mrežu Mariposu otkrili su u svibnju 2009. tehničari kanadskog poduzeća Defence Intelligence. Američki FBI je počeo svoju istragu i otkrio da bi Španjolac mogao biti upleten, pa se uključila španjolska policija.

Mreža je koordinirano neutralizirana u prosincu na međunarodnoj razini, po španjolskom priopćenju. Zasad nije objavljeno koliko su novca pripadnici zločinačke mreže ukrali svojim žrtvama.

Nakon neutraliziranja izveden je velik infomatički napad na tvrtku Defence Intelligence, za koji se smatra da je bio osveta članova mreže.

U veljači su uhićene tri osobe, među kojima i šef mreže (31), te 30-godišnjak iz Murcije i 25-godišnjak iz Galicije.

Vezane vijesti

Američki i hrvatski stručnjaci o cyber kriminalu

Američki i hrvatski stručnjaci o cyber kriminalu

Američki stručnjaci za cyber kriminal sastali su se s hrvatskim stručnjacima na tome području, u sklopu inicijative američkog veleposlanstva za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika