04.03.2010. / 15:08

Autor: Deutsche Welle

Zatvorske kazne njemačkim 'domaćim' teroristima do 12 godina

U Düsseldorfu su izrečene kazne u sudskom procesu protiv skupine muškaraca koje je optužnica teretila za terorističke aktivnosti. Oni su planirali napasti aerodrome i američke ciljeve u Njemačkoj.

Daniel Schneider, Adem Yilmaz i Fritz Gelowicz; (Reuters)Daniel Schneider, Adem Yilmaz i Fritz Gelowicz; (Reuters)Teroristi iz takozvane "Skupine Sauerland" moraju u zatvor - oni će iza rešetaka provesti između pet i 12 godina. Sud u Düsseldorfu u četvrtak (4.3) je kaznio Fritza Gelowicza i Daniela Schneidera s dvanaest godina zatvora, a Adema Yilmaza s godinu dana manje.

Sud smatra dokazanim njihovo članstvo u terorističkoj skupini Islamska Džihad Unija (IJU) i udruživanje s ciljem da počine višstruko ubojstvo. Četvrti optuženik, Atila Selek, u zatvoru će provesti pet godina. On je bio pomagač terorističke skupine.

Terorističke aktivnosti u garaži

Gelowicz, Schneider i Yilmaz uhićeni su u njemačkoj regiji Sauerland, gdje su u jednom selu u garaži mjesecima pripremali terorističke aktivnosti. S više od 700 litara vodikovog peroksida oni su počeli graditi ogromne autobombe, s kojima su namjeravali napasti američke ciljeve u Njemačkoj (npr. vojarne), zračne luke i diskoteke. Napadima su islamisti htjeli prisiliti njemačke vlasti na povlačenje vojnika Bundeswehra iz međunarodne vojne misije ISAF u Afganistanu.

Skupinu je 4. rujna 2007, nakon višemjesečnog promatranja, uhitila postrojba specijalnih snaga njemačke policije (GSG 9). Proces je u Njemačkoj izazvao veliku pozornost, obzirom da se radi o "domaćim" teroristima. Fritz Gelowicz i Daniel Schneider su njemački konvertiti, oni su rođeni i odrasli su u Saveznoj Republici, i tek su prije nekoliko godina prešli na islam, te se radikalizirali. Adem Yilmaz je turski državljanin, a Atila Selek turskog podrijetla i posjeduje njemačku putovnicu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika