09.03.2010. / 11:01

Autor: Nacionalova redakcija

Bogatstvo u susjedstvu: Naftna polja u BiH vrijede desetine milijardi dolara

Ako se uzme u obzir to da su procijenjene količine nafte oko 50 milijuna tona, odnosno oko 366 milijuna barela, po trenutnoj cijeni nafte na svjetskom tržištu njihova vrijednost bi iznosila oko 27 milijardi dolara

Vrijednost naftnih polja u BiH procjenjuje se na nekoliko desetina milijardi dolara, ali njihova eksploatacija neće biti moguća ukoliko se ne postigne dogovor između dva entiteta. Naime, Nezavisne novine, pišu kako Komisija za koncesije Republike Srpske i Federacije BiH upozorila je da bi ova država zbog nesuglasica mogla ostati bez nafte iz ovih vrijednih izvora.

Priču o eksploataciji nafte u BiH, čije su postojanje neosporno potvrdila predratna istraživanja, oživjela je nedavna posjeta Milorada Dodika Rusiji, tijekom koje je premijer RS najavio da će dvije kompanije iz te zemlje početi s ispitivanjima nalazišta nafte i plina u RS.

Ranko Cvijić, profesor Rudarskog fakulteta u Prijedoru i savjetnik Komisije za koncesije RS, kaže da su tijekom istraživanja 1989. godine locirana četiri prioritetna naftna polja čiji se kapacitet procjenjuje na 50 milijuna tona, i to južno od Šamca, površine 22 kilometra kvadratna, jugozapadno od Orašja površine 37 kilometara kvadratnih, te na području Tuzle od 22,5 kilometara kvadratnih i Lopara površine 21 kilometar kvadratni.

Ako se uzme u obzir to da su procijenjene količine nafte oko 50 milijuna tona, odnosno oko 366 milijuna barela, po trenutnoj cijeni nafte na svjetskom tržištu njihova vrijednost bi iznosila oko 27 milijardi dolara, s tim da bi se te vrijednosti mijenjale u ovisno od promjena cijene nafte na burzi.

Međutim, kako su Daytonskim sporazumom entiteti isključivi nosioci prava na mineralne resurse, te da, shodno tome, samo nadležna ministarstva, odnosno vlade RS i FBiH, mogu na svom prostoru izdavati rješenja i potpisivati ugovore o koncesiji za istraživanja, odnosno korištenja mineralnih resursa, odnosno nafte i plina.

Zbog ovih činjenica ova vrijedna polja mogla bi ostati neiskorištena ukoliko se vlade dva entiteta ne dogovore o suradnji. Najviše problema mogli bi stvarati naftni izvori jer se neka istražena polja protežu duž entitetskih granica, a prema riječima Ranka Cvijića, malo kome bi se isplatilo raditi, a da nema koncesiju na cjelokupnu količinu nafte.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
30/6/05

astajcic, 09.03.10. 15:33

Još s piramidama za turizam, Bosna je nova Australija! Sve razmišljam o preseljenju u Zenicu, Bugojno ili Bihać.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika