09.03.2010. / 19:48

Autor: Hina

Sedmero uhićeno u Irskoj zbog planiranja ubojstva švedskog karikaturista

Ovo je druga afera u svezi s karikaturama proroka Muhameda u sjevernoj Europi, pošto je 2005. danski list Jyllands-Posten objavio njegove karikature, što je početkom 2006. potaknulo nasilne prosvjede u muslimanskom svijetu i bojkot danskih proizvoda

Karikaturist Lars Vilks (Reuters)Karikaturist Lars Vilks (Reuters)Irska policija priopćila je u utorak da je uhitila sedam osoba za koje sumnja da su umiješane u planiranje ubojstva švedskog karikaturista koji je 2007. nacrtao proroka Muhameda s tijelom psa.

Irska policija u Waterfordu i Corku, na jugu zemlje, "izvela je jutros nekoliko pretresa i uhitila četvoricu muškaraca i tri žene", piše u priopćenju.

Ova uhićenja su rezultat međunarodne istrage o planiranju atentata na karikaturista Larsa Vilksa, za čiju glavu je skupina povezana s Al Kaidom ponudila 100.000 dolara, potvrdio je policijski izvor za agenciju France Presse.

Druga afera oko proroka Muhameda

Operacija je izvedena u suradnji s američkom i obavještajnim službama iz više europskih zemalja, dodaje policija.

Kako navodi irska javna radiotelevizija RTE, uhićene osobe su jemenski i marokanski državljani i legalno borave u Irskoj.

Dnevni list u Oerebru, zapadno od Stockholma, objavio je 18. kolovoza 2007. satiričnu karikaturu autora Larsa Vilksa, kao ilustraciju uz komentar o važnosti slobode govora, koja je izazvala polemiku u Švedskoj i u inozemstvu.

Ovo je druga afera u svezi s karikaturama proroka Muhameda u sjevernoj Europi, pošto je 2005. danski list Jyllands-Posten objavio njegove karikature, što je početkom 2006. potaknulo nasilne prosvjede u muslimanskom svijetu i bojkot danskih proizvoda.

Vezane vijesti

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u ime Dubrovačke biskupije izrazio je duboko žaljenje zbog tragičnog događaja koji se tijekom protekle noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika