11.03.2010. / 16:22

Autor: Hina

Bivši zaposlenik banke ukrao podatke o 24 tisuća vlasnika računa u Švicarskoj

Farr je isto tako kazao da se ukradeni podaci odnose na klijente diljem svijeta. "Računi su bili u Švicarskoj no baza klijenata je internacionalna"

Šef HSBC-a Michael GeogheganŠef HSBC-a Michael GeogheganPodatke o 24 tisuće klijenata ukrao je prije tri godine bivši zaposlenik švicarske podružnice britanske banke HSBC, izjavio je u četvrtak Alexandre Zeller, čelnik HSBC Private Banka.

Iz HSBC Private Banka (Švicarska) nadalje ističu da je približno 9.000 klijenata od navedenog broja u tome razdoblje zatvorilo račune, što znači da se ukradene informacije odnose na preostalih 15.000 klijenata.

Bivši zaposlenik odjela informacijske tehnologije (IT) u švicarskoj podružnici HSBC-a, za kojeg je ustanovljeno da je francuski državljanin Herve Falciani, ukrao je navedene podatke u razdoblju od druge polovine 2006. do prve polovine 2007., objavila je banka.

Otkriveni pravi razmjeri krađe

"Sada je neosporno da se krađa koju je počinio bivši zaposlenik IT-ovog odjela prije približno tri godine odnosi na oko 15 tisuća postojećih klijenata čiji su računi otvoreni u Švicarskoj prije listopada 2006.", kazao je Zeller.

U banci napominju da je riječ o manje od 20 posto postojećeg broja njezinih klijenata.

Banka se ispričala klijentima a objavila je kako je tek sada shvatila prave razmjere krađe bivšeg zaposlenika, koji je povjerljive podatke lani dostavio francuskim poreznim vlastima.

"Izražavamo duboko žaljenje zbog ovakve situacije i najiskrenije se ispričavamo našim klijentima zbog ovakve prijetnje njihovoj privatnosti", izjavio je Zeller.

U banci napominju da su kontaktirali pogođene klijente i da ne vjeruju da su ukradeni podaci omogućili ili da će u budućnosti omogućiti neovlaštenim osobama da pristupe navedenim računima.

Krađa podataka ipak bi mogla neke klijente izložiti opasnosti potencijalne istrage poreznih vlasti.

U najnovijim slučajevima krađe podataka iz banaka u Švicarskoj i Lihtenštajnu podaci su ponuđeni vladama drugih zemalja koje pokušavaju ući u trag građanima koji izbjegavaju plaćati porez tako što novac drže na računima u Švicarskoj.

Preslike podataka imaju i francuske i švicarske vlasti

Francuska vlada lani je objavila da je dobila na uvid listu od 3.000 francuskih državljana koji su klijenti HSBC-a, sastavljenu temeljem podataka prikupljenih iz različitih izvora, uključujući i HSBC-ovog zaposlenika kojeg su francuske vlasti identificirale kao Falcianija.

Francuska je kasnije pristala vratiti spise Švicarskoj, koja je pak preslike značajnog dijela tih informacija dala banci početkom ožujka ove godine, kažu dalje u HSBC-u. Zeller je kazao da je tek nakon toga banka mogla procijeniti prave razmjere krađe.

"Temeljem tih činjenica, čini se da preslike imaju i francuske i švicarske vlasti", izjavio je HSBC-ov glasnogovornik Jezz Farr.

U banci nadalje ističu kako su francuske vlasti svoje švicarske kolege izvijestile da podaci kojima raspolažu neće biti neprimjereno korišteni. Ostaje nejasno hoće li Francuska ipak iskoristiti podatke za pokretanje istrage zbog utaje poreza.

Farr je isto tako kazao da se ukradeni podaci odnose na klijente diljem svijeta. "Računi su bili u Švicarskoj no baza klijenata je internacionalna".

Vezane vijesti

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

Problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika