15.03.2010. / 17:27

Autor: Hina

Gašparovič: Europa bez balkanskih država nije potpuna

Gašparović je rekao da bi s gledišta mira u Europi bilo najbolje primiti sve države "zapadnog Balkana" u Europsku uniju, ali da to nije moguće jer je njihovo uključivanje ovisno o kriterijima svake pojedine

Ivan Gašparovič i Danilo Turk (Reuters)Ivan Gašparovič i Danilo Turk (Reuters)Zapadni Balkan važan je za mir u Europi i treba ga uključiti u Europsku uniju, složili su se u ponedjeljak slovenski predsjednik Danilo Tuerk i njegov slovački kolega Ivan Gašparović koji je doputovao u dvodnevni službeni posjet Sloveniji.

"Treba vidjeti cijeli prostor od Baltika do Jadranskog mora u njegovoj povezanosti", rekao je Tuerk nakon uvodnog susreta s Gašparovićem na zajedničkoj konferenciji za novinare, predočivši ideju suradnje baltičkih država, država srednje Europe i zemalja "zapadnog Balkana".

Europa bez Balkana nije potpuna

"Tu imamo veliku perspektivu, a Europa bez uključenja balkanskih država neće biti potpuna", rekao je Tuerk koji je s visokim gostom iz Slovačke razgovarao i o regionalnoj konferenciji koja bi se krajem tjedna trebala održati u Sloveniji, a bila bi posvećena europskoj perspektivi zemalja na jugoistoku Europe te rješavanju njihovih bilateralnih problema.

Gašparović je rekao da bi s gledišta mira u Europi bilo najbolje primiti sve države "zapadnog Balkana" u Europsku uniju, ali da to nije moguće jer je njihovo uključivanje ovisno o kriterijima svake pojedine.

Tuerk i Gašparović razgovarali su o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje Slovenije i Slovačke koju vide na područjima kao što su infrastruktura, energetika i turizam. Trgovačka razmjena znatno je povećana otkako su obje države u Europskoj uniji, a 2008. godine iznosila je gotovo 700 milijuna eura, dok je lani doživjela pad zbog gospodarske krize.

Gašparović će u utorak nastaviti posjet obilaskom luke Koper, koja je važno tranzitno mjesto za slovački uvoz i izvoz.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 15.03.10. 18:39

Bljuje i se od ovog Turka ("čovjeka" bez povijesti i kulture)!!! Fuuuuuj!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika