16.03.2010. / 14:22

Autor: Hina

Domena 'dot-com' obilježava 25 godina postojanja

Trenutno je registrirano više od 80 milijuna ".com" internetskih stranica, uključujući 11,9 milijuna za internetsku trgovinu i internetsko poslovanje

Domena .com slavi 25 rođendanDomena .com slavi 25 rođendanDomena '.com', koja je pomogla lansirati neke od pionirskih i najuspješnijih internetskih kompanija, obilježila je u ponedjeljak 25 godina postojanja.

"Svi mlađi od 30 godina vjerojatno se ni ne sjećaju vremena bez interneta. On je postao sastavni dio načina rada, života i igre", kazao je Mark McLaughlin, izvršni direktor tvrtke Verisign koja upravlja tom domenom.

Prvu ".com" adresu registrirala je 15. ožujka 1985. kompjuterska kompanija Symbolics iz Cambridgea.

Te je godine '.com' adrese registriralo još samo pet kompanija da bi do 1997. njihov broj porastao na milijun. Time je domena lansirala među zvijezde internetske tvrtke poput Yahoo.coma, Amazon.coma, Google.coma i eBay.coma. Nasuprot tome, kompanije Boo.com i AOL.com doživjele su spektakularan fijasko.

Trenutno je registrirano više od 80 milijuna ".com" internetskih stranica, uključujući 11,9 milijuna za internetsku trgovinu i internetsko poslovanje, 1,8 milijuna stanica vezanih za sport i 4,3 milijuna zabavnih internetskih stranica.

One ukupno generiraju 400 milijardi dolara godišnje, navodi se u nezavisnom istraživanju koje je citirao Verisign. Očekuje se da će do 2020. ta brojka porasti na 950 milijardi dolara.

Najčešće riječi koje se koriste u nazivima domena su home (1,2 milijuna ), online (1 milijun) i land (891.000), objavio je Verisign.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika