16.03.2010. / 23:10

Autor: Ana Smrečki

Predstava za Europu: Ministar Popijač najavio stečaj hrvatskih brodogradilišta

Ministar Đuro Popijač navodno je potpredsjedniku Europske komisije Joaquinu Almuniji poslao pismo kojim potvrđuje da će Hrvatska, nakon drugog kruga privatizacije brodogradilišta imati na stolu sve opcije, uključujući i početak stečajnog postupka

Ministar Popijač ne isključuje mogućnost stečaja naših brodogradilištaMinistar Popijač ne isključuje mogućnost stečaja naših brodogradilištaOsim sve većeg broja nezaposlenih u našoj zemlji, veliki problem za naše gospodarstvo je i brodogradnja, koju se planira riješiti privatizacijom. No, ako ona ne uspije, stručnjaci po tiho zagovaraju stečaj. Da je takav scenarij izgledan, potvrdio je i ministar gospodarstva Đuro Popijač. Naime, prema pisanju Jutarnjeg lista, on je potpredsjedniku Europske komisije Joaquinu Almuniji poslao pismo kojim potvrđuje da će Hrvatska, nakon drugog kruga privatizacije brodogradilišta imati na stolu sve opcije, uključujući i početak stečajnog postupka.

Ne uspije li privatizacija nužno pokretanje stečaja

Popijač navodno za idući mjesec traži termin za sastanak s Almunijom na kojem bi ga trebao izvijestiti o drugom krugu privatizacije brodogradilišta. Europska komisija već je upoznala države članice sa sadržajem spomenutog pisma, pa se čeka i njihova reakcija. Naime, neke države EU su kao uvjet za otvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju tražile pismena jamstva da će Hrvatska, ne uspije li drugi privatizacijski krug, pokrenuti stečajni postupak.

Ne radi se o pritiscima na Hrvatsku

Iz Europske Unije odbacuju tvrdnje da se radi o pritiscima na Hrvatsku, koja će uskoro postati punopravna članica Unije, pojašnjavajući da radi o principima koji vrijede za sve jednako. Hrvatska pritom neće, kao ni ostale članice imati pravo na ilegalne državne potpore poduzećima koja posluju bez profita jer se time, pojašnjavaju ruše osnovni principi tržišnog natjecanja.

Stečaj već dogovoren s Polančecom

Takva je procedura navodno već dogovorena s bivšim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom koji je o toj temi preko pisama komunicirao s nekadašnjom povjerenicom za tržišno natjecanje Neelie Kroes. Pokaže li se pak Popijačevo pismo dovoljnim jamstvom da se Hrvatska pridržava obveza restrukturiranja brodogradnje, sporno bi pregovaračko poglavlje moglo biti otvoreno sredinom travnja na međuvladinoj konferenciji. Tada se očekuje otvaranje i preostala dva poglavlja, ono koje se tiče pravosuđa i vanjske politike.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika