18.03.2010. / 08:05

Autor: Hina

Kucinich se predomislio: Kongresnik hrvatskog podrijetla vijest dana u SAD-u

"Nakon pažljive rasprave s predsjednikom Obamom, predsjednicom Pelosi, mojom suprugom Elizabeth i bliskim prijateljima, odlučio sam glasovati za zdravstvenu reformu", rekao je Kucinich

Dennis Kucinich 2004. govori protiv okupacije Iraka na konvenciji DemokrataDennis Kucinich 2004. govori protiv okupacije Iraka na konvenciji DemokrataAmerički kongresnik hrvatskog podrijetla Dennis Kucinich, jedan od najistaknutijih pripadnika liberalnog krila Demokratske stranke i oštar kritičar zakona o reformi zdravstva, u srijedu je objavio da će ipak glasovati za taj zakon, što je postalo vijest dana u SAD-u.

Kucinich je krajem 2009. glasovao protiv reforme zdravstva, smatrajući da nije dovoljno radikalna.

Promjena mišljenja Kucinicha (63), koji od 1997. u Kongresu zastupa 10. izborni okrug u Clevelandu, u državi Ohio, približila je predsjednicu Predstavničkog doma Nancy Pelosi granici od 216 glasova, koliko je potrebno za prihvaćanje zdravstvene reforme, najvećeg unutarnjepolitičkog prioriteta Obamine administracije.

U izjavi koju su prenijele nacionalne TV mreže, Kucinich je istakao da to ne čini rado, te da će se i dalje boriti za univerzalno zdravstveno osiguranje, kakvo postoji u većini razvijenih zemalja svijeta.

"Ja sam s ovom borbom stigao dalje, nego što su mnogi u Kongresu spremni ići", rekao je Kucinich, ističući da svojim biračima, iz radničkih predgrađa Clevelanda, duguje zalaganje za zdravstveni sustav u kojem bi se okončala svemoć osiguravajućih društava.

"U posljednjih tjedan dana, postalo je jasno da će glasovanje na konačni prijedlog zakona o zdravstvu biti vrlo tijesno", rekao je Kucinich, dodajući kako ne želi biti taj koji će srušiti reformu, iako je ne smatra dovoljno dobrom.

"Nakon pažljive rasprave s predsjednikom Obamom, predsjednicom Pelosi, mojom suprugom Elizabeth i bliskim prijateljima, odlučio sam glasovati za", rekao je Kucinich.

Predsjednika Barack Obama, koji je odgodio put u Indoneziju i Australiju, kako bi pomogao da se osigura dovoljna potpora zakonu na glasovanju krajem tjedna, putovao je u Ohio s Kucinichem ranije ovoga tjedna,

Intenzivan pritisak Pelosi i predsjednika Obame, koji američki mediji opisuju kao "zavrtanje ruku" demokratskim zastupnicima, još uvijek nije dao rezultata kod tzv. "blue dog" demokrata. Riječ je o 30-ak kongresnika iz konzervativnih izbornih okruga, koji strahuju da će im birači okrenuti leđa na izborima u studenom, ako podrže zakon koji oporbeni republikanci prikazuju kao socijalizaciju zdravstva uz enormno povećanje državne potrošnje i američkog duga.

Uz ogorčenu borbu za svaki glas u Kongresu, vodi se i borba oglašavanjem u medijima, u kojoj među TV oglasima dominiraju oni protiv reforme, financirani od industrije osiguranja i Američke trgovinske komore.

Udruge građana koje su za i protiv reforme zdravstva, gotovo svakodnevno organiziraju prosvjede ispred Kongresa u Washingtonu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 18.03.10. 09:18

ima nas po svuda,,,,zivili nasa dijaspora


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika