18.03.2010. / 11:06

Autor: Deutsche Welle

Zbog liječnika honoraraca njemačko zdravstvo na prosjačkom štapu

Njemačkim bolnicma nedostaje liječnika. Tko može odlazi u inozemstvo gdje su plaće veće. No sve više liječnika ostaje kod kuće, prelazi u slobodnjake i vraća se u te iste bolnice, ali za mnogo viši honorar.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaCordian Bialek je nekada kao anesteziolog radio u jednoj velikoj klinici na jugu savezne pokrajine Sjeverno Porajnje i Vestfalija. Uvjeti rada za njega kao mladog specijalista bili su sve samo ne zavidni: brojna dežurstva, stres i hijerarhijska struktura nalik na onu u vojsci.

Sam svoj gazda

"Najgore od svega je to što se prema vama odnose kao prema nekom potrčku i to ne samo šefovi odjela nego i administrativno osoblje", žali se Bialek. No mladi liječnik je već neko vrijeme bez stalnog zaposlenja. I bolje mu je nego ikada. Stanje na tržištu rada je za liječnike, pogotovo one rijetke specijaliste poput anesteziologa, idealno. Liječnika nedostaje a klinike su prisiljene manjak nadoknaditi upošljavanjem nove kaste medicinskog osoblja: liječnika-samostalnih poduzetnika. Jer ono što je, recimo u Velikoj Britaniji, već odavno ustaljena praksa, u Njemačkoj se tek uhodava. Sve više specijalista odlučuje se za status "freelancera". Prednosti je mnogo, mana malo. "Jasno da u klinici vlada medicinska hijerarhija i da se zna tko tijekom operacije vodi glavnu riječ. No, ja sam određujem koliko radim, kada radim i koliko ću zarađivati", kaže Bialek. Bolnice za jednog liječnika specijalista moraju platiti od 85 eura naviše - po satu. I kada se odbiju porezi i troškovi agencije koja posreduje u zapošljavanju honoraraca, liječniku još uvijek ostaje 30 posto više nego što zarade stalno zaposleni.

Skupi slobodnjaci

Trenutno je u bolnicama diljem Njemačke preko 5.000 liječničkih radnih mjesta nepopunjeno. Zbog toga su klinike prisiljene tražiti kadar na slobodnom tržištu. I to se itekako osjeti u blagajnama bolnica i zdravstvenih osiguranja. Šefovi klinika koji su sve češće prisiljeni razmišljati na temelju tržišne logike, čak i apeliraju na specijaliste-freelancere da ne misle prije svega na profit nego na svoj liječničku etiku. "Mogu samo apelirati na liječnike da misle na svoju etiku i da ne igraju ovakvu igru", kaže Johannes Kremer, voditelj klinike u Bielefeldu. On istodobno apelira i na politiku da učini potrebne korake kako bi se uklonio manjak liječnika. Od nove kaste slobodnjaka profitiraju i mnogobrojne posredničke agencije koje niču poput gljiva nakon kiše. One svojim dragocjenim klijentima pružaju punu uslugu: od samog angažmana u klinikama, do organizacije smještaja pa sve do obračuna poreza. Pojava medicinskih freelancera dogodila se u trenutku kada nova njamačka Vlada pokreće još jednu u nizu reformi zdravstvenog sustava kojoj je jedan od glavnih ciljeva upravo pojeftinjenje njemačkog zdravstva. Nova liječničko-freelancerska moda zasigurno neće doprinijeti tom cilju.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika