18.03.2010. / 21:33

Autor: Ana Smrečki

Josipović mjesec dana na čelu Pantovčaka: Svi se moramo držati istih pravila igre

Za sada ne kani kritizirati vladine mjere za oporavak gospodarstva. Poručuje da on za to nije kompetentan te da je zbog toga, oko sebe okupio tim koji će se tim problemima baviti, a ako gospodarska stabilnost bude narušavala stabilnost zemlje, onda će se i sam upuštati u rasprave. Najavio je formiranje Vijeća za socijalnu pravednost

Predsjednik Ivo Josipović čest je gost u našim medijimaPredsjednik Ivo Josipović čest je gost u našim medijimaPredsjednik Ivo Josipović točno je mjesec dana na čelu Pantovčaka. Osim što nije okružen vojskom tjelohranitelja, naš novi predsjednik često je viđen gost u medijima. Nakon jučerašnjeg gostovanja na našoj javnoj televiziji, Josipović je večeras posjetio i Novu TV. Nakon mjesec dana vladavine, nije mu do samo ocjenjivanja, no zadovoljan je što uigrao u ulogu sukreatora vanjske politike, u okviru svojih ustavnih dužnosti i ovlasti.

Cilj mu je ojačati europsku politiku Hrvatske, zbog čega je u posljednjih nekoliko dana boravio u Bruxellesu, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji. Tamo je dobio jamstva da će Hrvatska do kraja ove godine završiti pregovore s EU i u nju ući u 2010. godini.

Pilsel otišao i prije imenovanja

Predsjednik ni na Novoj TV nije izbjegao pitanje svog savjetničkog tima i afera koje su se povezivale s određenim ljudima koji su trebali zasjesti u Ured predsjednika. Josipović je još jednom pojasnio kako su te osobe s Pantovčaka otišle i prije nego li su službeno imenovani, poručujući da su se u izboru savjetnika poštovali vrlo visoki kriteriji.

«Nije se dogodio skandal, nitko nije razriješen, svi koji su otpali, otpali su prije imenovanja, ali tu se ne radi o zlim ljudima, nego je riječ o najvišim mogućim kriterijima. I mislim da bi i to trebalo prakticirati u svim državnim tijelima, da svi koji imaju neki problem moraju snositi posljedice», poručio je Josipović.

Komentirao je i Pilselove riječi da Josipović neće moći provesti svoju ideju nove pravednosti, predsjednik je odgovorio kako je to njegova ocjena. Žao mu je ako je Pilsel razočaran, no poručuje da postoje neka pravila igre kojih se svi moraju držati.

Nada u skori susret Josipovića i Tadića

Nada se pak da će se uskoro sresti sa srpskim predsjednikom Tadiće, a od spekulacija da ga izbjegava ne želi raditi drame, već želi graditi dobre odnose sa svim susjedima u regiji. «Srbija ima specifični odnos prema Kosovu i to uvjetuje sudjelovanje njihovih predstavnika na međunarodnim konferencijama i susretima poput inauguracije. Ali ostavimo neka Srbija vodi tu svoju politiku kako ona misli da je najbolje», umiruje Josipović.

Što se tiče informacija da tajne službe tragaju za osobama koje su ga tijekom kampanje pokušale diskreditirati te da se radi o bivšim pripadnicima SOA-e, kojih u tim strukturama više nema, Josipović otkriva da na nepravilnosti tijekom kampanje nije ukazao zbog sebe, poručujući da je zatražio istragu kako se slična stvar sutra ne bi dogodila nekome drugome.

Formira se Vijeće za socijalnu pravednost

Za sada ne kani kritizirati vladine mjere za oporavak gospodarstva. Poručuje da on za to nije kompetentan te da je zbog toga, oko sebe okupio tim koji će se tim problemima baviti, a ako gospodarska stabilnost bude narušavala stabilnost zemlje, onda će se i sam upuštati u rasprave. Najavio je formiranje Vijeća za socijalnu pravednost u kojem misli angažirati ljude, sindikaliste i aktiviste koji su se afirmirali u pitanjima socijale.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika