19.03.2010. / 08:57

Autor: Martina Čizmić

Američki general: Nizozemci nisu spriječili genocid u Srebrenici jer su bili gay

"Bivši zapovjednik nizozemske vojske rekao mi je da je prisutnost otvoreno homoseksualno orijentiranih vojnika u nizozemskim mirovnim snagama bio dio problema koji su doveli do pada Srebrenice", rekao je Sheehan i izazvao zgražanje senatora koji su ga slušali

John SheehanJohn SheehanU doba kada je seksualna orijentacija pojedinca njegova osobna stvar, kao i činjenica da će on svoju okolinu o tome obavijestiti, gotovo je nevjerojatna vijest da se u američkom Senatu raspravlja o tome treba li dopustiti da osobe otvorene homoseksualne orijentacije profesionalno služe vojsku.

Do sad je američka vojska imala politiku 'ne pitaj - ne govori' prema kojoj svoje vojnike nije ispitivala o seksualnoj orijentaciji. No, američki Senat pokrenuo je saslušanje o tome pitanju i za mišljenje upitao iskusnog američkog generala Johna Sheehana. Nakon što su ga čuli, požalili su da su ga išta pitali.

BBC piše kako je general John Sheehan u svome je izlaganju u saslušanju pred Senatom o dopuštanju homoseksualaca da otvoreno služe u američkoj vojsci napravio nevjerojatan presedan. Doslovce je rekao da se genocid u Srebrenici ne bi dogodio da nizozemski vojnici koji su čuvali tu enklavu u sklopu mirovnih snaga Ujedinjenih naroda nisu bili gay.

Nevjerojatne optužbe

Sheenan je rekao kako su mu predstavnici nizozemske vojske rekli da je prisutnost vojnika koji su se deklarirali kao homoseksuaci doprinijela masakru u kojem je ubijeno osam tisuća Muslimana.

"Bivši zapovjednik nizozemske vojske rekao mi je da je prisutnost otvoreno homoseksualno orijentiranih vojnika u nizozemskim mirovnim snagama bio dio problema koji su doveli do pada Srebrenice", rekao je Sheehan i izazvao zgražanje senatora koji su ga slušali.

Sheehan je svoje nevjerojatno mišljenje pojasnio rekavši kako je završetkom Hladnog rata u Europi došlo do zaokreta u odnosu prema služenju vojnog roka, te su pravila u europskim vojskama 'olabavljena'. Prema njemu to je značilo i primanje u službu 'deklariranih homoseksualaca' što je dovelo do služenja u mirovnim misijama 'jer nisu vjerovali da će ih Nijemci ili Sovjeti ponovno napasti'.

Nizozemske postrojbe služile su kao mirovne snage UN-a u BiH i bile zadužene za obranu Srebrenice, a njihovo povlačenje i prepuštanje snagama bosanskih Srba da izvrše genocid nad zarobljenim Bošnjacima, postalo je primjerom loše opremljenih i loše pripremljenih snaga za rat.

"Bataljun je bio preslab, slabo vođen, a Srbi su ušli u grad, vezali lisicama vojnike UN-a za telefonske stupove, izveli Muslimane i pogubili ih", kazao je Sheehan.

Nizozemci u šoku

Nizozemske su vlasti u šoku da su takve izjave došle od iskusnog vojnika koji je godinama uspješno služio u američkoj vojsci.

"Masakr u Srebrenici i upletenost vojnika Ujedinjenih naroda detaljno su istražili Nizozemska, međunarodne organizacije i UN. Nikad, ni u jednom izvješću nije bilo zaključeno da je seksualna orijentacija vojnika igrala ikakvu ulogu", istaknuo je glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane Roger van de Wetering.

Optužbe su odbacili i nizozemska veleposlanica u SAD-u Renee Jones-Bos, ali i cijeli niz američkih senatora koji su istaknuli kako Sheehanove optužbe nisu imale nikakvog smisla.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

registracija
30/6/09

jebivjetar, 19.03.10. 10:20

Pa zna se da su za ovaj rat krivi pederi ! Svada oko nas, na vlasti su pederi !


registracija
30/6/05

astajcic, 19.03.10. 11:42

Možda su se gay Dutcheri palili na seksi Mladića.
Pa ovo je dno...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika