19.03.2010. / 18:27

Autor: Hina

Peripetije oko kranjskog sastanka: Predsjednik EV za konferenciju, ali ne dolazi

U Rompuyevu uredu su ranije rekli da će njegovo sudjelovanje na konferenciji ovisiti o tome hoće li na njoj sudjelovati Srbija i Kosovo

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Ivo JosipovićPredsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Ivo JosipovićPredsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozdravio je u petak održavanje konferencije o zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja, na kojoj neće sudjelovati, te najavio da će ubrzo posjetiti regiju.

"Pozdravljam sve inicijative koje promiču regionalnu suradnju na zapadnom Balkanu, uključujući i konferenciju koja će se sutra održati na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Ta suradnja od najveće je važnosti za cijelu Europu. U tom kontekstu, planiram posjetiti tu regiju što je prije moguće", kaže se u kratkoj pisanoj izjavi Hermana Van Rompuya.

Nešto ranije iz njegova ureda je potvrđeno da neće sudjelovati na konferenciji koju zajedno organiziraju Hrvatska i Slovenija.

Slovenski premijer Borut Pahor u Ljubljani je izjavio da će se konferencija sutra održati bez obzira tko će od pozvanih doći.

U Rompuyevu uredu su ranije rekli da će njegovo sudjelovanje na konferenciji ovisiti o tome hoće li na njoj sudjelovati Srbija i Kosovo.

Slovenski premijer Borut Pahor je u srijedu i četvrtak posjetio Beograd i Bruxelles kako bi pokušao nagovoriti srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i predsjednika Europskog vijeća Van Rompuya da sudjeluju na konferenciji.

Premijer Borut Pahor i premijerka Jadranka Kosor na konferenciju su pozvali čelnike Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije te predstavnike europskih institucija. Problem je nastao u vezi sa sudjelovanjem srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, koji ne želi sudjelovati na skupovima na kojima je Kosovo predstavljeno kao neovisna država.

Na konferenciji će sudjelovati povjerenik za proširenje Štefan Fuele, potvrđeno je Hini u njegovu uredu, a što se tiče sudjelovanja španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Anglea Moratinosa još nema službene potvrde. Iz španjolskih diplomatskih izvora u četvrtak je Hini rečeno da je ministar Moratinos voljan doći samo ako na konferenciji sudjeluje i Herman Van Rompuy.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika