20.03.2010. / 08:17

Autor: Martina Čizmić

Konferencija na Brdu: Nedolazak Tadića je više slovenski nego hrvatski podbačaj

Iako je u medijima djelovalo kako je upravo slovenska strana na sebe preuzela veći dio odgovornosti i pokušala dovesti za isti stol predstavnike Kosova i Srbije, to im nije uspjelo

Borut Pahor i Jadranka KosorBorut Pahor i Jadranka KosorZajednička konferencija "Zajedno za Europsku uniju: Doprinos Zapadnog Balkana Europskoj budućnosti", koju u Brdu kod Kranja organiziraju hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor trebala je ukazati na Sloveniju kao zemlju lider u regiji, a Hrvatsku kao zemlju koja na to mjesto pretendira.

No, iako je inicijativa izuzetno dobro prihvaćena u EU, na Balkanu je ona uzrokovala više glavobolja organizatorima nego i jedna druga konferencija. Premijer Pahor je do posljednjeg trenutka pokušao uvjeriti srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da bi sudjelovanje na konferenciji moglo biti protumačeno samo kao pozitivan signal Europi. Iako je u medijima djelovalo kako je upravo slovenska strana na sebe preuzela veći dio odgovornosti i pokušala dovesti za isti stol predstavnike Kosova i Srbije, to im nije uspjelo. Hrvatska se strana pozabavila tihom diplomacijom i pred srbijanske predstavnike postavila izbor - nudili su im konferenciju bez službenog predstavljanja, ali srbijanskoj strani to nije odgovaralo.

Ne dolazak Tadića umanjuje uspjeh incijative

U europskim krugovima je nesudjelovanje Srbije protumačeno kao neuspjeh hrvatsko-slovenske inicijative. Kako je Tadić otkazao sudjelovanje,

Deklaracija koju će donijeti sudionici konferencije poseban će naglasak staviti na omekšavanje viznog režima za građane Bosne i Hercegovine, ali će se pozabaviti i pitanjem imena Makedonije. Prema neslužbenim informacijama, u deklaraciji će se apelirati da se pitanje imena tretira kao bilateralno pitanje kako bi Makedonija mogla ozbiljno krenuti u predpristupne pregovore sa EU.

Dolazak uglednih gostiju očekuje se oko 10 sati, a izjave će nakon radnog ručka dati domaćini, premijeri Kosor i Pahor.

U planu je održavanje i nekoliko bilateralnih sastanaka na marginama, ali još uvijek nije poznato tko će se s kime sastati.

Koliko je sama konferencija zanimljiva i bez sudjelovanja Borisa Tadića najbolje govori činjenica da je akreditirano više od 200 novinara.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
24/6/09

Schengen, 20.03.10. 08:43

A iz Beograda stižu vijesti,da bi Tadić došao ako bi Slovenija sama organizirala konferencu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika