20.03.2010. / 13:19

Autor: Martina Čizmić

Brdo proces: Kosor i Pahor zadovoljni postignutim, ali treba još malo hrabrosti

"Da tako kažem, 'svi trebamo sve', ali smo onda došli do dijagnoze ključnog problema regije, odnosno 'svi trebaju priznati sve', jer se tu radi o temeljnom otvorenom pitanju. Ne govorim o tome što mora neka država napraviti, jer to bi bio veliki pritisak", istaknuo je Pahor

Gosti su sjedili za okruglim stolom (Foto: T. Smoljanović)Gosti su sjedili za okruglim stolom (Foto: T. Smoljanović)Iako je bilo predviđeno da susret između čelnika zemalja Zapadnog Balkana potraje do sredine popodneva, oko 13 sati novinarima su se obratili domaćini, premijer Borut Pahor i premijerka Jadranka Kosor.

Premijer Pahor podsjetio je da je incijativa za održavanje ove konferencije potekla sa neslužbenog sastanka koji je sredinom siječnja održan u Kranjskoj gori. Tada su on i premijerka Kosor razgovarali i o procesu širenja Europske unije na Zapadni Balkan.

"Tamo smo razgovarali i o procesu širenja, te smo došli do zaključka da se radi o prostoru kome teže obje države, a koji se nalazi na prelomnom trenutku te kako bi bilo dobro da se u bliskoj budućnosti sastanu šefovi tih država i razgovaraju o zajedničkim pitanjima", rekao je Pahor te dodao kako nije samo riječ o europskoj perspektivi tih zemalja već i o rješavanju pitanja koja su presedan u Europi.

Za istim stolom predstavnici zemalja koje se ne priznaju

Istaknuo je kako su danas za istim stolom sjedili predsjednici vlada i država koje se međusobno ne priznaju. Posebno je istaknuo predstavnika BiH, Nikolu Špirića, koji je bio pod velikim pritiskom da ne dođe jer njegova zemlja ne priznaje Kosovo. Ali preuzeo je odgovornost da dođe i razgovara o pitanjima od velike važnosti.

"S današnjim početkom konferencije, započeo je "Brdo proces", kojim želimo otvoriti vrata i svima onima koji danas nisu došli i da ne zaboravim, da konferencije ne teku samo na razini premijera, već i na razini ministara", naglasio je premijer Pahor te dodao kako će se ubrzo održati ministarska konferencija o prometu, jer je ovo jedini prostor u Europi na kojem ne teče neki veliki prometni projekt koji bi mogla financirati Europska unija.

Još je jednom naglasio kako se nada da će i u budućnosti biti iskrenih razgovora kao i sad.

"Da tako kažem, 'svi trebamo sve', ali smo onda došli do dijagnoze ključnog problema regije, odnosno 'svi trebaju priznati sve', jer se tu radi o temeljnom otvorenom pitanju. Ne govorim o tome što mora neka država napraviti, jer to bi bio veliki pritisak", istaknuo je Pahor.

"Zbog te činjenice, koja je problem 'par exellance', nemojmo taj proces koji se danas započeo ostaviti po strani, već ga iskoristimo za daljnje rješavanje problema", poručio je Pahor.

Istaknuo je kako je poanata konferencije da su se sastali i da nitko ne žali zbog toga. "To je bila hrabra i korisna odluka koja je započela proces koji će pomoći ne samo vođama u regiji, već i onima koji zastupaju interese ove regije, da pomognu ovoj regiji da bude stabilna i mirna, da riješi sva otvorena pitanja", dodao je.

Treba hrabrosti, ali i povjerenja

Još je jednom naglasio kako ni Hrvatska i Slovenija nemaju sva pitanja riješena, ali ih rješavaju. Također, poseban je naglasak stavio na povjerenje.

"Ono nije sve u politici, ali ništa ne vrijedi bez povjerenja", dodao je te nastavio "u trenucima kad smo rješavali pitanje granice, ničega nije bilo bez našeg pojerenja. Iz vlastitog iskustva znamo koliko je ono važno. Željeli bismo da si svi međusobno vjerujemo".

Rekao je kako nema nikakvo pravo govoriti u ime Vijeća Europe, ali može govoriti kao član. Ni sve članice EU nemaju isti pogled na sva pitanja. Nisu sve priznale Kosovo.

"Ne želim pojednostavljivati stvari, reći da je ovo problematična regija, ali potrebno je stalno upozoravati da smo na prijelomnom trenutku u kojem prostor ima velike probleme, ali i mnogo mogućnosti", naglasio je Pahor te dodao kako ne bi bilo prvi put da Europa ne vidi da smo na prijelomnom trenutku, već vidi samo probleme, preplaši ih se i ode.

Na kraju je zaključio kako je, unatoč ne dolasku Tadića, konferencija bila uspješna te s osjećajem uspjeha odlaze iz Brda.

Konferencija u ozračju dobrodošlice

Premijerka Kosor naglasila je kako je konferencija bila održana u ozračju dobrodošlice za sve, ali se također nada da će na sljedećoj konferenciji biti više ljudi.

Nakon konferencije organiziran je službeni ručak za gosteNakon konferencije organiziran je službeni ručak za goste"Nadam se da će dobro ozračje u kojem smo danas radili, prijedlozi koje smo ugradili u dokument, biti jedan novi most koji smo izgradili na Brdu biti doprinos onome što svi zajedno želimo. Čvrsta, istinska i stvarna potpora euroatlantskom putu jugoistočne Europe", rekla je u uvodu premijerka Kosor.

Istaknula je kako vidi puno važne simbolike u ovoj konferenciji, ali i u činjenici da konferenciju organiziraju zemlja članica EU i zemlja koja će u ovoj godini završiti pregovore i početkom 2011. potpisati pristupni ugovor.

"Puno je simbolike u tome, ali mislim da smo premijer Pahor i ja, pokazali djelotvorno kako se mogu rješavati problemi. Od srpnja prošle godine, i to smo u organizaciji ove konferencije ponudili kao određen model našim kolegama, krenuli s jedne teške pozicije neriješenih problema i na kraju se dogovorili oko arbitražnog sporazuma. I mislim da je to pravi put kako se ti mostovi suradnje u ovom dijelu Europe mogu raditi samo ako postoji dobra volja, ozračje uvažavanja i poštovanja te dijaloga", istaknula je premijerka.

Kad se govori o političarima, liderima, onda je potrebna i trunka više osobne hrabrosti, rekla je Jadranka Kosor te dodala da su ona i premijer Pahor to pokazali na početku rješavanja međusobnih problema, ali i kod njihovih rješavanja.

Odvojiti bilateralne probleme od zajedničke europske ideje

Pozdravila je sudjelovanje europskog povjerenika za proširenje Fülea, jer je on istaknuo nešto što i njih dvoje smatraju izuzetno važnim - odvajanje rješavanja bilateralnih problema od zajedničke europske ideje. "To je važno i za nas koji smo sjedili za okruglim stolom", istaknula je.

Dodala je kako su razgovarali i o gospodarskim pitanjima i gospodarskoj suradnji te kako rjašavanje otvorenih pitanja stvara novi most i za gospodarsku suradnju u trenucima gospodarske krize koja je zahvatila svijet.

Na marginama konferencije Nikola Špirić i Jadranka Kosor dogovorili su se o održavanju zajedničke sjednice vlade Hrvatske i BiH. "To je dobra prilika da se riješe i neka konkretna pitanja. Da se učini korak dalje u toj suradnji", istaknula je premijerka Kosor.

Na kraju je istaknula osobni dojam prema kome je konferencija protekla u ozračju kulture dijaloga i građenja.

"Puno je lakše rušiti nego što je graditi. Mi smo pokazali da njegujemo kulturu građenja i da smo se za nju trajno opredijelili", završila je premijerka Kosor.

Ugledni gosti odšetali su se do obližnjeg dvorca, koji služi i kao državna rezidencija, u kojem će imati svečani ručak, a kasnije tijekom poslije podneva mogući su i bilateralni susreti među gostima.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika