20.03.2010. / 16:07

Autor: Martina Čizmić

Na marginama konferencije: Hrvatska je porasla u očima svojih susjeda

Brdo proces, koji je najavio premijer Pahor, tek je započeo na konferenciji o Zapadnom Balkanu, a trebao bi se nastaviti rješavanjem otvorenih pitanja među državama

Hrvatska je ostvarila politički plus svojom gestom dobre volje (Foto:T.Smoljanović)Hrvatska je ostvarila politički plus svojom gestom dobre volje (Foto:T.Smoljanović)Iako je ne dolazak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića na konferenciju o Zapadnom Balkanu protumačen kao podbačaj hrvatske i slovenske diplomacije, u hrvatskim se krugovima konferencija ipak smatra uspjehom i to zbog nekoliko stvari.

Prije svega, Hrvatska je pokazala gestu dobre volje kada je okupljenim zemljama dala u potpunosti na hrvatski prevedenu europsku pravnu stečevinu. Ti prijevodi će mnogo značiti zemljama koje se pripremaju za početak pristupnih pregovora. Hrvatska strana posebno je ponosna na činjenicu što je prijevod uzeo i albanski premijer Berisha iako mu neće previše koristiti. Istaknuli su i kako je spremljen prijevod za Srbiju. Mapa sa prijevodom je čak bila spremna za danas ukoliko se netko pojavi sa srbijanske strane. No, čekati će ih u Zagrebu, samo trebaju pitati.

Ono što se nagađalo prije konferencije potvrđeno je i nakon nje. Predstavnik BiH, Nikola Špirić izašao je iz prostorije kada se okupljenima obratio premijer Kosova Hashim Thaçi. Hrvatska strana odala je priznanje Špiriću što je imao dovoljno političke hrabrosti doći na konferenciju i shvaća da će morati odgovoriti na neka teška pitanja. Ali cijene što je pokazao inicijativu.

Na marginama konferencije dogovorena je i zajednička sjednica hrvatske i bosansko-hercegovačke vlade koja bi se uskoro trebala održati. Gdje i kada još nije dogovoreno.

Unatoč tome što srbijanski predsjednik nije sudjelovao na konferenciji, osobna trilaterala koja je dogovorena u Ptuju, nastavlja se i dalje. Sljedeći sastanak trebao bi se održati u Hrvatskoj, vjerojatno u travnju, ali to još nije potvrđeno.

Hrvatska strana i dalje će nastaviti podupirati svoje jugoistočne susjede na putu u Europsku uniju, jer smatra da je rješavanje bilateralnih pitanja jedini put do trajnog rješenja svih problema na Balkanu i jamstvo stabilnosti u regiji. Kao najbolji primjer navode se poboljšanja u odnosu između Hrvatske i Slovenije koje su uspjele odvojiti bilateralna pitanja od pristupnih pregovora.

Za takav model rješavanja međusobnih otvorenih pitanja založio se i europski povjerenik Štefan Füle, koji je svojim prisustvom ipak, na neki način dao europsku podršku hrvatsko-slovenskoj inicijativi za Balkan. Službeno objašnjenje njegovog ranijeg odlaska je pretrpanost njegovog rasporeda, pa je Füle morao krenuti dalje nakon što se obratio okupljenima.

Opći je dojam da je Hrvatska više profitirala održavanjem ove konferencije nego Slovenija. Nije se toliko trudila oko dovođenja Srbije, barem ne u očima javnosti, a predavanjem prijevoda iskazala je veliku gestu prema svojim susjedima.

I za kraj nekoliko zanimljivosti s konferencije. Naime, prema neslužbenim, ali dobro provjerenim informacijama saznaje se da iza nedolaska Borisa Tadića na konferenciju stoji lobi koji predvode tri zemlje, SAD, Španjolska i Italija. Informacija koja dobiva na vrijednosti ukoliko se zna da Španjolska i Italija još nisu priznale nezavisnost Kosova.

Isto tako zanimljivo je kako su na službenom ručku, koji je bio zatvoren za novinare, jedan kraj drugog sjedili premijer Kosova Hashim Thaçi i član predsjedništva BiH Nikola Špirić.

"Tko nije bio na ručku, taj je propustio sve", zadovoljan je nakon objeda bio domaćin konferencije Borut Pahor, koji nakon toga imao zanimljivu raspravu s jednom slovenskom novinarkom koju je zanimalo tko će biti novi slovenski ministar zdravstva.

"Kada bih to znao odmah bih vas izgrlio i izljubio", bio je Pahorov odgovor, na što mu je novinarka odgovorila kako bi možda mogao to učiniti s hrvatskim ministrom zdravstva.

"Mislim da nam je dovoljan jedan Hrvat u Vladi, sada je red na premijerki Kosor da u svoju vladu uvrsti jednog Slovenca", našalio se dobro rapoloženi Pahor.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
13/10/09

branimir, 20.03.10. 17:05

Ova konferencija je bezvezna! Trebala je povečati narušen ugled Sloveniji zbog onog što godinama čini Hrvatskoj. Mi na toj konferenciji nismo trebali biti.


registracija
14/11/07

laufer, 20.03.10. 17:29

U čijim to očima je Hrvatska "porasla"?


registracija
13/10/09

branimir, 20.03.10. 17:47

re: laufer
Zanimljivo pitanje.


registracija
2/12/07

lei, 20.03.10. 20:13

re:laufer
Samo u očima Kosorice....


registracija
27/8/09

Lujo1, 20.03.10. 20:44

Kaj se čudite stoko sitnog zuba, pa tko u našoj blizini (osim Grčke) ima vanjski dug poput našeg??!! Nitko, pa onda?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika