20.03.2010. / 19:53

Autor: Hina

U sukobima na sjeverozapadu Pakistana najmanje 32 ubijena

U subotu su se u središnjem dijelu Kurama sukobili deseci pripadnika plemenske milicije i talibani razmjenjujući vatru iz ručnih bacača raketa i minobacača

U sukobima provladinih pripadnika pakistanskih plemena s militantima, te u napadima pakistanskog zrakoplovstva u subotu na sjeverozapadu Pakistana poginulo je najmanje 32 ljudi, većinom islamističkih pobunjenika, rekli su dužnosnici službi sigurnosti, javljaju agencije.

Vojni zrakoplovi napali su skrovišta talibanskih militanata u Orakzaiju, jednom od sedam okruga pakistanske plemenske regije na granici s Afganistanom, i ubili najmanje 10 pobunjenika.

"Neutvrđen broj terorista je ranjen a zračni su udari uništili njihovih pet skrovišta i logore za obuku", rekao je agent obavještajnih službi tražeći da ostane neimenovan, prenosi agencija dpa.

Zračni napadi su izvršeni dok pakistanske snage planiraju ofenzivu u okrugu. Vjeruje se da su se u tom području sklonile stotine talibana u bijegu pred vojnim operacijama u susjednoj regiji Južni Waziristan.

Ofenziva u Waziristanu je također primorala još stotine pobunjenika da prijeđu u plemenski okrug Kuram gdje je lokalno stanovništo ustanovilo laškar, odnosno plemensku miliciju, za borbu protiv pobunjenika.

U subotu su se u središnjem dijelu Kurama sukobili deseci pripadnika plemenske milicije i talibani razmjenjujući vatru iz ručnih bacača raketa i minobacača.

Borbe su započele kada su islamistički pobunjenici napali pripadnike laškara, ubili dvojicu i zapalili njihove kuće.

"Po informacijama koje smo do sada dobili u borbama koje još traju je ubijeno 20 islamskih militanata i dvojica pripadnika laškara", rekao je drugi pripadnik obavještajnih službi, također pod uvjetom da ostane neimenovan, izvijestila je agencija dpa.

Oko 3000 starješina koji predstavljaju 20 velikih paštunskih plemena u plemenskoj regiji i sjeverozapadnoj graničnoj pokrajini sastali su se u subotu u Pešavaru kako bi razgovarali o borbi protiv talibana. U završnoj deklaraciji skupa predstavnici plemena su od vojske zatražili da slomi talibane, izvjestio je Reuters.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika