Objavljeno u Nacionalu br. 749, 2010-03-23

Autor: Maroje Mihovilović

Najveća zvijezda bježi sa CNN-a koji propada

PRELAZAK Christiane Amanpour na ABC samo je jedna u nizu poslovnih nevolja koje su u zadnje vrijeme zadesile CNN

SLAVNI SUPRUŽNICI
Christiane Amanpour u braku je s Jamesom Rubinom, kojeg se najviše pamti kao
glasnogovornika State
DepartmentaSLAVNI SUPRUŽNICI Christiane Amanpour u braku je s Jamesom Rubinom, kojeg se najviše pamti kao glasnogovornika State DepartmentaAmerička informativna TV mreža CNN, koja emitira vijesti 24 sata dnevno, doživjela je najteži kadrovski udarac u svojoj povijesti, i to baš kad joj pada gledanost i kad gubi vjerodostojnost. U četvrtak je objavljeno da je napušta njena najveća novinarska zvijezda Christiane Amanpour, koja je tu radila 27 godina. Počela je kao pomoćnica na desku, proslavila se potkraj 80-ih i početkom 90-ih izvrsnim političkim i ratnim izvještajima iz Rumunjske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, iz raznih ratnih sukoba diljem svijeta, i postala glavnim međunarodnim reporterom i voditeljem najvažnijih CNN-ovih emisija. Intervjuirala je gotovo sve najvažnije svjetske ličnosti. I danas priprema, uređuje i vodi glavnu političku emisiju CNN-a koja nosi njezino ime. Odlazi sa CNN-a jer je dobila bolju ponudu, ali i zato što i sama osjeća da je CNN počeo drastično gubiti na važnosti i gledanosti. Prva vijest da bi mogla otići sa CNN-a pojavila se tek prije nekoliko dana.


Američka informativna televizijska scena vrlo je specifična. U SAD-u postoji nekoliko specijaliziranih informativnih kanala koji se isključivo bave vijestima i političkim komentarima, kao što su CNN, FoxNews i MSNBC, ali ipak se najvažniji i najutjecajniji informativni programi emitiraju na tri velike komercijalne mreže, CBS, ABC i NBC, koje su i dalje najgledanije. One emitiraju TV serije, filmove, zabavne programe, ali veliku pozornost posvećuju i informativnom programu, pa su njihovi večernji dnevnici najgledaniji. Političke vijesti objavljuju se i u jutarnjim programima, a sve tri mreže imaju i specijalizirane informativno-političke emisije.

Najvažnije takve emisije tih triju komercijalnih televizija emitiraju se u nedjelju ujutro, najgledanija je "Meet the Press" na NBC-ju, a tu su i "This Week" na ABC-ju i "Face the Nation" na CBS-u. U tim vrlo utjecajnim i gledanim emisijama gostuju najvažnije američke i svjetske ličnosti i odgovaraju na pitanja o najaktualnijim događajima u SAD-u i svijetu, a često se u njima vode i panel diskusije novinskih komentatora i eksperata o istim temama. Za voditelje i večernjih vijesti i tih triju specijaliziranih političkih emisija uvijek se biraju najbolji i najiskusniji novinari, koji na tim položajima ostaju jako dugo, neki čak i desetljećima.

Nedjeljnu jutarnju emisiju "This Week" na ABC-ju vodio je osam godina 49-godišnji George Stephanopoulos, vrstan novinar, posebno u intervjuima. Bio je predstavnik za tisak američkog predsjednika Billa Clintona u njegovu prvom mandatu, a osim što je vodio tu nedjeljnu emisiju bio je i glavni politički izvjestitelj ABC-ja, i povremeno vodio i večernje vijesti zamjenjujući voditeljicu Diane Sawyer. No u siječnju ove godine ABC je objavio da ga miče s tog položaja kako bi pojačao jutarnju emisiju "Good Morning, America", a ostao je i glavni politički reporter ABC-ja. Ali postavilo se pitanje tko će ga naslijediti na mjestu voditelja emisije "This Week".

Bilo je jasno da to mora biti netko sposoban i poznat, jer su i dosad tu emisiju vodili uvijek veliki novinari. Kao mogući Stephanopoulosovi nasljednici bili su spominjani razni ugledni novinari. Ali prije desetak dana počelo se govoriti i o Christiane Amanpour, što je izazvalo stanovito iznenađenje. Ona je iranskog podrijetla, najveći dio života provela je u Londonu, specijalizirala se gotovo potpuno za međunarodnu tematiku, a posebno je vična ratnom izvještavanju. Rodila se 1958. u Londonu u francusko-iranskoj obitelji, djetinjstvo je provela u Iranu, a potom studirala u Londonu i na sveučilištu Rhode Island u SAD-u. S 25 godina došla je raditi na CNN kao pomoćnica na desku, kad je CNN bio na početku i nije imao puno zaposlenih pa je bio vrlo povoljno mjesto za napredovanje mladih. Christiane Amanpour još i danas govori engleski tako da je očito da joj nije materinski jezik, ali ipak je dobila priliku da se okuša i ispred kamera. Potkraj 80-ih CNN se počeo okretati i inozemnoj publici pa se planirala dodatna mreža CNN International, namijenjena publici izvan SAD-a. CNN je tada već nadmašivao američke konkurente u brzini izvještavanja o međunarodnim krizama, posebno s Bliskog istoka, pa je i to bio razlog da se počne širiti na međunarodnom planu. Vrlo uspješno pokrivao je kineske događaje, prodemokratsku revoluciju prije krvavog gušenja na pekinškom trgu Tiananmen, pa je to potaknulo šefove da i druge burne događaje prate uživo.

Izvještaj Christiane
Amanpour s nosača aviona tijekom Zaljevskog rataIzvještaj Christiane Amanpour s nosača aviona tijekom Zaljevskog rataChristiane Amanpour dobila je prvu veću priliku da se iskaže kao reporterka u inozemstvu u Rumunjskoj potkraj 1989. kad je svrgnut diktator Nicolae Ceausescu. Bila je zapažena i po izvrsnim prilozima tijekom Zaljevskog rata, posebno iz Teherana, gdje je pratila iranske reakcije na taj rat. Prava zvijezda postala je u ratnom raspadu Jugoslavije, kamo je išla iz svog ureda u Parizu, gdje joj je tada bilo sjedište.

Isprva je taj rat izazivao malu pozornost u SAD-u pa je zato i CNN onamo slao svoju regionalnu reporterku za europska pitanja iz Pariza. No malo-pomalo taj je rat sve više zaokupljao i američku javnost, posebno kad je buknuo i u Bosni. Dok su druge mreže slale povremeno svoje reportere, CNN je u Sarajevu stalno držao Christiane Amanpour, a i Jackie Shymanski, koja se također jako istaknula, a povremeno je slao i druge reportere. Znalačkim izvještajima, u kojima nije krila simpatije za žrtve agresije, iz godine u godinu Christiane Amanpour je u Bosni stvarala ime prve ratne reporterke u svijetu, zasjenivši čak i Petera Arnetta, koji je dva puta za CNN dolazio u Bosnu, ali je oba puta zakazao. Kako se bosanska tragedija stišavala, ona je počela dobivati zaduženja na drugim mjestima kao "glavni vanjskopolitički reporter".

Postala je vrlo iskusna i utjecajna kad je međunarodna politika u pitanju, ali s malo iskustva s američke političke scene. Ponešto je izvještavala za CNN i o američkim političkim događajima, ali CNN je za te teme imao druge specijalizirane novinare. Christiane Amanpour u posljednje vrijeme živi u New Yorku zbog obiteljskih razloga, jer se udala za Amerikanca Jamesa Rubina, nekadašnjeg glasnogovornika State Departmenta i kasnijeg komentatora TV mreže Sky News, a sada profesora političkih znanosti na jednom newyorškom sveučilištu. Čim se počelo govoriti da bi ona mogla postati nova voditeljica emisije "This Week", bilo je jasno da bi se i sadržaj emisije, koja je dosad bila usredotočena na unutarnju politiku, morao donekle promijeniti. Zato je nakon vijesti da je i ona kandidat bilo dosta skepse da će ona taj posao i dobiti, to više što je i sama najavila da bi u emisiji više pozornosti davala vanjskoj nego unutarnjoj politici. Najavila je i da se ne bi iz New Yorka preselila u Washington, gdje se ta emisija snima i emitira, te da bi barem nekoliko emisija godišnje radila u inozemstvu.

Bilo je i predviđanja da će traženje novog voditelja emisije "This Week" možda i potrajati, ali u četvrtak 18. ožujka šef informativnog programa ABC-ja David Westin objavio je da je Christiane Amanpour izabrana da od idućeg ljeta vodi "This Week". Ona je priopćila da je prihvatila novi izazov, da je počašćena ponudom te da "sa žaljenjem napušta CNN koji poštuje, voli i kojem se divi, te koji je bio njezina obitelj". CNN se nije oglasio, ali ondje su zacijelo utučeni jer je to još jedan dokaz da CNN gubi na relevantnosti.

Christiane Amanpour napustila je CNN ne samo zato što je dobila atraktivnu ponudu ABC-ja, nego i zato što je CNN potpuno izgubio na važnosti. Kad je osnovan prije 30 godina, nitko u taj koncept 24-satnih televizijskih vijesti nije vjerovao, ali je deset godina poslije postao jednom od najpopularnijih američkih i svjetskih televizijskih mreža, u jednom trenutku gotovo konkurent najvećima, ABC-ju, CBS-u i NBC-ju. Počeli su CNN i drugi oponašati, pa su osnovane i druge slične mreže, a danas ih u SAD-u ima čak 70-ak. No unatoč konkurenciji dominacija CNN-a među informativnim programima potrajala je sve do prije deset godina, a prije pet godina upao je u krizu, koja se produbljuje do danas. CNN su proslavili njegovi reporteri, koji su se javljali s terena, a najgledaniji je bio kad su se zbivale velike stvari, kad su kineske vlasti 1989. gušile studentsku pobunu na pekinškom trgu Tiananmen, kad su Amerikanci 1991. bombardirali Bagdad (CNN je jedini imao reportere u tom gradu i kameru koja je početak bombardiranja pratila uživo), kad je Christiane Amanpour izvještavala s bosanskih ratišta, kad su se Amerikanci iskrcali u Somaliji pred njegovim kamerama, kad je NATO 1999. napadao Srbiju, kad su 11. rujna 2001. teroristički napadnuti New York i Washington, kad su njegovi reporteri 2003. pratili američke trupe pri ulasku u Irak, kad su izvještavali iz New Orleansa za vrijeme uragana Katrina. CNN su proslavile breaking news, izvještavanje o značajnim događajima dok su još u tijeku. Tada je CNN uvijek imao rekordnu gledanost, ali kad takvih događaja nije bilo, gledanost CNN-a uvijek je drastično padala.

Urednici CNN-a jednostavno nisu znali kako da popune program između velikih događaja i zadrže gledatelje. Pokušali su s kvalitetnim političkim panel diskusijama, intervjuima s poznatim ličnostima, magazinskim programima, posvetili su se i temama iz biznisa, uvijek zadržavajući osnovni ton nepristranosti. No ta formula nije bila dobra jer su njegovi glavni konkurenti počeli raditi nešto posve drugo. Pojavio se 24-satni informativni TV program Fox News, koji se snažno svrstao desno i privukao svojim desničarski pristranim emisijima i komentarima mnogo tako orijentiranih Amerikanaca. Razvio se i liberalni i poslovno orijentirani kanal MSNBC, koji je CNN-u oteo mnogo publike, a gledatelje mu je otimao i Headline News, mreža koju je osnovao sam CNN da u 30-minutnim ciklusima emitira najvažnije vijesti u vrlo kratkom formatu.

Emisija u koju odlazi
Christiane Amanpour;
George Stephanopoulos
(desno), kojeg će
zamijeniti, u društvu
uglednih novinara Teda Koppela i pokojnog Petera
JenningsaEmisija u koju odlazi Christiane Amanpour; George Stephanopoulos (desno), kojeg će zamijeniti, u društvu uglednih novinara Teda Koppela i pokojnog Petera JenningsaPad gledanosti bio je dramatičan. Dok je 2003. CNN gledalo dnevno 689.000 američkih kućanstava, 2006. taj je broj pao na 383.000. I sljedećih godina nastavio se stalni pad gledanosti CNN-a, ali glavni suparnik Fox News, osnovan 1996., poslovao je odlično i 2007. imao već dvostruko više gledatelja od CNN-a.
Medijski analitičari utvrdili su da Amerikanci okreću svoje televizore na CNN samo kad se zbivaju iznenadni važni događaji, ali da ih njegov uobičajeni program manje zanima. Situacija se promijenila i zato što ljudi zainteresirani radi novih vijesti više toliko ne uključuju televizore, nego se služe internetom, vrlo često i odličnom mrežnom stranicom CNN-a. Internet je postao prvi izvor informacija o događajima koji su u tijeku, to više nije televizija. Posljednjih godina i MSNBC je po gledanosti pretekao CNN, a u listopadu i Headline News, koji je promijenio ime i programsku shemu. Tako je CNN sada tek četvrti na listi gledanosti 24-satnih informativnih TV mreža. Gledanost mu je pala na jedva nešto više od 200.000 gledatelja u najvažnijem večernjem terminu. Christiane Amanpour dijelila je po gledanosti sudbinu ostalih programa CNN-a, iako je njezin nedjeljni magazin "Amanpour" ipak bio iznad CNN-ova prosjeka, pa je to vjerojatno i bio razlog što su je pozvali na ABC. Sad će biti ipak u posve drukčijoj kategoriji gledanosti, jer "This Week" prosječno svake nedjelje gleda 2,7 milijuna ljudi, deset puta više nego njezinu emisiju na CNN-u.

Vezane vijesti

'Štednja ubija'

'Štednja ubija'

„Europa je bolesnik globalne ekonomije. U prošlosti smo uspjeli povući za sobom ostatak svijeta. To bismo mogli i ponoviti", pesimistično tvrdi grčki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika