23.03.2010. / 11:09

Autor: Boris Bilas

Slovenski Ustavni sud dao 'zeleno svjetlo' Arbitražnom sporazumu

Nakon ovakve odluke Ustavnog suda, vlada premijera Pahora će raspisati savjetodavni referndum nakon kojeg će uslijediti ratifikacija sporazuma u slovenskom parlamentu

Jadranka Kosor i Borut PahorJadranka Kosor i Borut PahorUstavni sud Republike Slovenije je s osam glasova za i jednim protiv odlučio da je Arbitražni sporazum između Slovenije i Hrvatske u skladu s ustavom te države.

Ustavni suci su, naime zaključili da ovaj sporazum ne određuje granice Republike Slovenije. Mišljenje suda je pravno obvezujuće i više ne postoje prepreke za daljnji nastavak procesa njegove ratifikacije.

Zahtjev za procjenu ustavnosti dala je slovenska vlada, a sud je odlučivao o točki 3a sporazuma u kojoj se govori o određivanju granice između dviju država na kopnu i moru.

Sud je zaključio da je ta točka sporazuma u skladu s 4. člankom Ustava Republike Slovenije. Nakon ovakve odluke Ustavnog suda, vlada premijera Pahora će raspisati savjetodavni referendum nakon kojeg će uslijediti ratifikacija sporazuma u slovenskom parlamentu.

Na čitanju odluke Ustavnog suda nazočan je bio i sam premijer Pahor, što dovoljno govori o tome koliki je značaj za njegovu vladu imala ova odluka. Uz njega je na čitanju odluke bio i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, ministar pravosuđa Aleš Zalar i predsjednik parlamenta Pavel Gantar.

Iako se očekivalo, Ustavni sud u nije dao mišljenje o tome trebali za ratifikaciju sporazuma u slovenskom parlamentu dvotrećinska ili obična, natpolovična većina glasova zastupnika. Kako Ustavni sud ovom nije dao svoje mišljenje, slovenski mediji pišu kako je za očekivati da će za ratifikaciju biti dovoljna natpolovična većina glasova.

Sporazum o arbitraži potpisali su hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor u studenome u Stockholmu, uz posredovanje švedskog predsjedništva EU, čime je otvoren put rješavanju jednog od najspornijih pitanja između dviju zemalja koje je cijelu prošlu godinu bilo glavnom preprekom hrvatskom napredovanju na putu ka EU.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika