26.03.2010. / 15:15

Autor: Hina

Kosovo: EU nakon dvije godine 'prognanstva' otvorila ured u sjevernom dijelu Mitrovice

Glavni cilj otvaranja Ureda EU bit će, kako je najavljeno, smirivanje napetosti u tom dijelu Kosova i promicanje vrijednosti EU

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU sjevernom dijelu Mitrovice u petak je otvoren Ured Europske unije, a za voditelja ureda imenovan je talijanski veleposlanik u Prištini Michael Giffoni.

Glavni cilj otvaranja Ureda EU bit će, kako je najavljeno, smirivanje napetosti u tom dijelu Kosova i promicanje vrijednosti EU.

Voditelj Ureda i izaslanik EU za sjever Kosova Michael Gieffoni je kazao kako je njegovo otvaranje test za daljnji razvoj situacije u ovom dijelu Kosova i da je jedan od glavnih ciljeva da se prisutnost EU učini vidljivom na terenu te da se pravosudnoj misiji Eulex osigura djelotvoran rad na cijelom teritoriju Kosova, pa i u njegovu sjevernom dijelu. Odgovarajući na pitanje novinara Giffoni je rekao kako nije riječ o uvodu za provedbu plana odnosno strategije za sjever Kosova, već o prilici da se poveća prisutnost i kredibilitet EU u tome području. Po njegovim rečima, ured će se baviti imovinom, povratkom, gospodarskim razvojem i socijalnim pitanjima.

Otvaranjem tog ureda Europska unija se želi vratiti u ovaj dio Kosova, dvije godine nakon što je napad tamošnjih lokalnih Srba uoči proglašenja neovisnosti Kosova prisilio osoblje Europske unije da ga napusti.

Plan međunarodnog posrednika za status Kosova Marttija Ahtisaarija predviđa otvaranje posebnog ureda međunarodne zajednice u sjevernom dijelu Mitrovice.

Povodom otvaranja ovoga ureda voditelj Europske misije za vladavinu zakona (Eulex) Yves de Kermabon najavio je pojačanu borbu protiv kriminala i korupcije, veoma prisutnih na sjeveru Kosova, te izrazio nadu da će lokalni suci i tužitelji, i Srbi i Albanci, ubrzo početi raditi na sudu u sjevernoj Mitrovici. On je dodao da će otvaranje ureda omogućiti svima bolji kontakt s predstavnicima Eulex-a.

Kosovske institucije i oporba pozdravili su danas otvaranje Ureda EU u sjevernom dijelu Kosova, dok je iz ministarstva za Kosovo srbijanske vlade priopćeno kako ministarstvo podržava sve aktivnosti koje su u skladu s Rezolucijom 1244 VB UN-a te očekuje i partnerski odnos EU prema Republici Srbiji u ovom pitanju. "Ako je, međutim, riječ o zlouporabi ili namjeri da se ovakve aktivnosti koriste za provedbu plana Pietera Feitha o integraciji sjevera Kosova, Srbija to neće prihvatiti", priopćeno je iz tog ministarstva.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika