31.03.2010. / 21:18

Autor: Boris Bilas

Kosor u Pahorovom zagrljaju: 'Utopija je postala stvarnost'

"Ono što je tada bila utopija, danas je realnost. Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje koje su na primjer svim zemljama u regiji, ali i šire", bio je zajednički zaključak Jadranke Kosor i Boruta Pahora.

U dobrom raspoloženju - Borut Pahor i Jadranka Kosor (Foto: Tomislav Smoljanović)U dobrom raspoloženju - Borut Pahor i Jadranka Kosor (Foto: Tomislav Smoljanović)Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski šef Vlade Borut Pahor održali su u srijedu navečer još jedan u nizu svojih 'blic' susreta kada su zajednički otvorili izložbu slovenskog dizajnera Oskara Kogoja i hrvatskog arhitekta Nenada Fabijanića.

Izložba je otvorena u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU-a pod nazivom 'Na tragu estetske utopije', a upravo je utopija bila ono na čemu su insistirali i Kosor i Pahor u svojim govorima, a i u kasnijim izjavama za medije.

Šefovi dviju vlada još su jednom pokazali kako su njihovi odnosi vrlo dobri i u nekoliko su navrata isticali svoje prijateljstvo. Pahor je hrvatsku premijerku nazvao 'dobrom prijateljicom, a Kosor je uzvratila s 'dragi Borut'.

"Zanimljiva je podudarnost naziva ove izložbe i naših odnosa. Prije našeg sastanka u Trakošćanu mnogi su mislili kako je čista utopija da se u manje u godinu dana riješe svi problemi između Slovenije i Hrvatske. No, zajedničkim naporima pokazali smo svim kritičarima da su u krivu i napravili smo jednu nevjerojatnu stvar", rekao je slovenski premijer Borut Pahor.

Premijerka Kosor istaknula je kako između Hrvatske i Slovenije više gotovo i nema otvorenih pitanja te je napomenula kako su ona i premijer Pahor u manje od godinu dana odnose između dvije zemlje vratili u normalno stanje te su pokazali kako s prijateljskim odnosima možemo samo naprijed.

"Uz veliku pomoć Slovenije, Hrvatska će se već sutra vratiti tamo gdje pripada, u europsku obitelj. To je sada već izvjesno i tome više nema nikakvih prepreka. Očekujem da će Slovenija deblokirati i poglavlje 31 koje se odnosi na vanjsku politiku te da ćemo do kraja španjolskog predsjedanja Europskom Unijom otvoriti sva poglavlja i zatvoriti većinu njih", rekla je hrvatska premijerka.

Slovenski premijer potvrdio je riječi hrvatske kolegice te je najavio uskoru deblokadu poglavlja 31.

U dobrom raspoloženju - Borut Pahor i Jadranka Kosor (Foto: Tomislav Smoljanović)U dobrom raspoloženju - Borut Pahor i Jadranka Kosor (Foto: Tomislav Smoljanović)"Slovenija više nema razloga da bi bilo kako zadržavala postupak otvaranja 31 poglavlja pristupnih pregovora. Slovenski diplomati u Bruxellesu su dobili naputak da svojim kolegama kažu da Slovenija želi da se to poglavlje otvori. Nadama se da će moja Vlada s parlamentom postići suglasje i da će se to i ostvariti. Ponavljam još jednom kako više nema razloga da se to poglavlje blokira", kazao je Pahor dodavši kako se s prestankom blokade tog poglavlja u potpunosti ostvarila politika koju su premijeri dviju država dogovorili u srpnju prošle godine u Trakošćanu.

"Ono što je tada bila utopija, danas je realnost. Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje koje su na primjer svim zemljama u regiji, ali i šire", bio je zajednički zaključak Jadranke Kosor i Boruta Pahora.

Čelnici dviju vlada na kraju su potvrdili kako će se vrlo brzo ponovno susresti i to u jednom od gradova na hrvatskoj obali Jadrana.

Fotogalerija

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
19/6/09

gizmo111, 31.03.10. 21:57

e da se bar sanader ljubio i grlio sa ovim slatkim slovencem i prije bi se riješili problemi,šta se zgodi kad se ljubav rodi....


registracija
8/7/09

bankar, 31.03.10. 22:01

glave na panjeve


registracija
27/12/06

Skipp, 31.03.10. 22:54

A da oni nađu nekakav drugačiji način da se sastaju, a ne da svaku put izmišljaju nekakve službene razloge koji povlače za sobom cjelokupni državno protokolarni aparat? Oprostite, ali kad ste čuli da su na otvaranje nekakve minorne izložbe došli premijeri vlada "umjetnika"? Nek se lijepo ljubakaju u Šeferovoj....


registracija
2/12/09

gromco, 01.04.10. 10:31

no pa qaj.. bas si pašu jedan drugom.. zgodan su par..


registracija
29/11/09

Ivis, 01.04.10. 22:27

Sacuvaj nas Boze, takvih prijatelja!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika