02.04.2010. / 12:10

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Jurčić o Daimleru: 'Niti mi je nuđen mito niti sam ga primio'

Uz Jurčića, ugovor su potpisali bivši ministri financija i unutarnjih poslova Mato Crkvenac i Šime Lučin koji je proteklih dana u više navrata izjavio kako je zainteresiran da se što prije istraži slučaj.

Ljubo JurčićLjubo JurčićJedan od potpisnika ugovora s njemačkom automobilskom tvrtkom Daimler Ljubo Jurčić izjavio je danas za Hrvatski radio da mu nitko nije nudio mito niti ga je primio objasnivši da je kao ministar gospodarstva u vladi Ivice Račana bio potpisnik ugovora s Daimlerom o dugoročnoj suradnji ali da nije sudjelovao u procesu nabavke vatrogasnih vozila.

"Niti su mi nudili niti sam primio mito", kazao je Jurčić dodavši kako je u neugodnoj poziciji zbog svog potpisa na ugovoru koji je sad označen kao korupcijski ugovor.

'Nisam sudjelovao u izboru'

Ističe kako je vladina odluka bila da se nakon posla s vatrogasnim vozilima sklopi ugovor o dugoročnoj suradnji s Daimlerom "kao jednom velikom svjetskom kompanijom" te je on kao ministar gospodarstva potpisao ugovor o dugoročnoj suradnji, a ne o kupnji vatrogasnih vozila.

"Što se tiče samog procesa objavljivanja natječaja, poništavanja natječaja i izbora, ja u tome nisam sudjelovao tako da o tome ne mogu ništa posebno ni reći", kazao je Jurčić.

"Ono što mogu reći radi svih nas koji smo potpisali taj ugovor, zbog vlade i politike u Hrvatskoj, to je da bi istraga trebala biti brza i kvalitetna i da onaj koji je sudjelovao u tome, ako je netko s naše strane sudjelovao, snosi odgovornost tako da se krivnje i blaćenja oslobode vlada, politika i hrvatska država", zaključio je bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Potpisi tri ministra

Čelnici njemačkog automobilskog diva Daimler AG priznali su podmićivanje vladinih dužnosnika u 22 zemlje, uključujući i Hrvatsku, pa ih je savezni sud u Washingtonu kaznio sa 185 milijuna dolara.

Daimler je, među ostalim, priznao krivnju za podmićivanje dužnosnika hrvatske vlade od 2002. do siječnja 2008. s oko 4,7 milijuna eura, vezano uz 85 milijuna eura vrijedan ugovor iz 2003. o nabavi 210 vatrogasnih kamiona za hrvatski MUP.

Uz Jurčića, taj su ugovor potpisali bivši ministri financija i unutarnjih poslova Mato Crkvenac i Šime Lučin koji je proteklih dana u više navrata izjavio kako je zainteresiran da se što prije istraži slučaj.

Vezane vijesti

EU se nije integrirala kao država

EU se nije integrirala kao država

O mogućnostima izlaska iz aktualne dužničke krize i osnivanju fiskalne unije u eurozoni razgovarali smo s Ljubom Jurčićem, profesorom Ekonomskog… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 02.04.10. 13:23

Ljubo,danas peru pod sa tvojim imenom i prezimenom,zar nije tužno?Vjerujem da nisi kriv.Gadno je što ljudi lagano podpadaju pod medijsku histeriju, nesposobni samostalno razlučiti činjenično stanje.
Sad počinje tvoje pranje,nažalost.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika