02.04.2010. / 13:56

Autor: Boris Bilas

Monitor: Darko Šarić prao novac od kokaina preko Hypo banke u Podgorici

Krediti koje su Hypo Alpe Adria Banka i Hipo Alpe Adria Leasing odobravali tim tvrtkama kreću se od milijun do sedam milijuna eura, a jedan od posljednjih aranžmana odobren je dok je istraga protiv Darka Šarića bila na vrhuncu, odnosno 30. prosinca 2009. godine i iznosio je blizu tri milijuna eura, piše "Monitor"

Crnogorska Uprava za sprječavanje pranja novca ispituje poslovanje Hypo Alpe Adrija Banke (HAAB) u Podgorici zbog sumnje da su milijunske transakcije i aranžmani te banke s lancem tvrtki povezane s osobama koje se dovode u vezu sa Darkom Šarićem, osumnjičenim za trgovinu kokainom, piše podgorički tjednik "Monitor".

Direktor Uprave Predrag Mitrović potvrdio je da se transakcije ispituju i da neke od njih imaju "status sumnjivih" te su kao takve, pod sumnjom državnih aparata Crne Gore.

Mitrović je, pozivajući se na Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, rekao da, u ovoj fazi, informacije o tim transakcijama predstavljaju službenu tajnu.

"Monitor" navodi da su tvrtke s egzotičnih adresa bile jamci za kredite koje je povlačila "Mat Company" iz Pljevalja, a HAAB je služila kao posrednik za legalizaciju novca prikupljenog od off-shore kompanija.

Tjednik je objavio shemu transakcija iz koje se vidi da su u razdoblju od 2008. do prosinca 2009. godine, preko Hypo Alpe Adria Banke i Hypo Alpe Adria Leasinga, pljevaljske tvrtke "Mat Company", vlasnika Jovice Lončara, "Matenico LČ", vlasništvo Lončara i Mira Mrdaka, kao i "Maximus Shipping" i "Secondo Porto Shipping" Dragana Dudića, podizale milijunske kredite na osnovu položenih gotovinskih iznosa kompanija iz američke savezne države Delaware i Maršalovih otoka.

Uprava HAAB je te kredite, nakom što su potpisani aneksi ugovora, vraćala dvjema tvrtkama u vlasništvu mladog studenta Damjana Dudića.

Krediti koje su Hypo Alpe Adria Banka i Hipo Alpe Adria Leasing odobravali tim tvrtkama kreću se od milijun do sedam milijuna eura, a jedan od posljednjih aranžmana odobren je dok je istraga protiv Darka Šarića bila na vrhuncu, odnosno 30. prosinca 2009. godine i iznosio je blizu tri milijuna eura, piše "Monitor".

Takve transakcije su, najblaže rečeno, neuobičajene i u neuređenim državama, dok su u onim uređenijim sistemima predmet kontrola službi koje se bave sprječavanjem financijskih malverzacija, piše "Monitor" te navodi da Centralna banka Crne Gore i USPS posjeduje dokumente o tim transakcijama.

Financijska istraga protiv Šarića i njegovih suradnika, osumnjičenih za trgovinu kokainom i pranje novca, obuhvatila je i neke banke u Srbiji, čija imena nisu objavljena.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika