06.04.2010. / 19:12

Autor: Hina

Veliki nemiri u Kirgistanu: Policija baca suzavac, otet guverner

Oporba je u ponedjeljak pozvala dagestanske građane da ovaj tjedan diljem zemlje organiziraju prosvjede protiv režima predsjednika Kurmanbeka Bakijeva jer je javnost sve nezadovoljnija zbog korupcije, nepotizma i visokih cijena

Prosvjedi u Kirgistanu upereni su protiv predsjednika Kurmanbeka Bakijeva (Foto: Reuters)Prosvjedi u Kirgistanu upereni su protiv predsjednika Kurmanbeka Bakijeva (Foto: Reuters)Na sjeveru Kirgistana izbili su veliki javni nemiri u kojima su prosvjednici upali u sjedište lokalne vlade u gradu Talasu, a policija suzavcem pokušala rastjerati gomilu, dok je vijest o otmici lokalnog guvernera zasad nepotvrđena, javljaju strane agencije.

Vođa lokalne oporbe i očevidci rekli su da je guverner Beišen Bolotbekov otet pri upadu u vladinu zgradu, objavio je Reuters, a AFP je, pozivajući se na izjave očevidaca, objavio kako su prosvjednici u zgradi imenovali svojeg guvernera.

"Oporbeni prosvjednici odbijaju prihvatiti vlast koju je imenovao predsjednik države i izabrali su svojeg guvernera Koisuna Kurmalijeva", rekao je u telefonskom razgovoru za AFP pripadnik organizacije za zaštitu ljudskih prava Šamil Murat, koji se nalazi u zgradi lokalne vlade.

No kirgiski premijer Danijar Usedov u glavnom gradu Biškeku otmicu guvernera je zanijekao, iako je potvrdio da su prosvjednici ušli u vladinu zgradu. Najavio je kako će vlada u Talas poslati još 100 policajaca i upotrijebiti sva dopuštena sredstva kako bi u gradu ponovno upostavila javni red, upozorivši oporbu da ne pokuša destabilizirati zemlju.

"Svaki rušilački pokušaj bit će najstrože kažnjen", prenijela je premijerove riječi agencija dpa.

Njemačka agencija javila je i kako redarstvene snage upotrijebile suzavac kako bi rastjerale oko tisuću prosvjednika. Oporba je javno pozvala vlasti da ne rabe nasilna sredstva kako bi se obračunale s prosvjednicima, ali bi taj poziv mogao ostati bez učinka zbog straha da nemiri ne zahvate cijelu zemlju.

Oporba je u ponedjeljak pozvala dagestanske građane da ovaj tjedan diljem zemlje organiziraju prosvjede protiv režima predsjednika Kurmanbeka Bakijeva jer je javnost sve nezadovoljnija zbog korupcije, nepotizma i visokih cijena.

Oporba je podupirala Bakijeva kad je prije pet godina dolazio na vlast, nakon nasilnih prosvjeda u kojima je svrgnut dotadašnji predsjednik, a sad od njega zahtijeva da se obračuna s korupcijom, otjera svoje rođake s visokih položaja u vlasti i smanji cijene.

Sukobi u Talasu izbili su tri dana nakon posjeta glavnog tajnika UN Bana Ki-moona, koji je u Biškeku pozvao vlasti da štite ljudska prava. Mogućnost izbijanja opsežnijih nemira u Kirgistanu osobito zabrinjava UN, koji u toj zemlji ima zrakoplovnu bazu što služi kao potpora operacijama protiv talibana u obližnjem Afganistanu.

Vezane vijesti

Tadić "ne isključuje" mogućnost nemira na Kosovu

Tadić "ne isključuje" mogućnost nemira na Kosovu

Dosadašnji srbijanski predsjednik i sadašnji predsjednički kandidat vladajuće srbijanske Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je kako ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika