07.04.2010. / 13:01

Autor: Boris Bilas

Pola Vlade u Registru branitelja: Ministri imaju 73 mjeseca ratnog staža

Branitelji su bili ministri Darko Milinović, Ivan Šuker, Petar Čobanković, Božidar Pankretić, Božidar Kalmeta, Damir Bajs, Ivan Šimonović, Radovan Fuchs i Tomislav Ivić

Darko Milinović, Ivan Šuker i Jadranka KosorDarko Milinović, Ivan Šuker i Jadranka Kosor

Objavljivanje Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata uzbunio je Banske dvore, pa iz Vlade najavljuju žurnu istragu i strogo kažnjavanje onoga tko je registar objavio.

No, prije samo dvije i pol godine u jeku predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2007. HDZ i tadašnji premijer Ivo Sanader bili su najvatrenije pristaše objave Registra te su cijelu kampanju ponavljali kako je nužno objaviti Registar branitelja. Zanimljivo kako je Sanader tada čak tvrdio da su svi njegovi ministri branitelji. Danas se to pokazuje kao još jedna u nizu laži odbjeglog nam premijera.

U međuvremenu u javnost 'cure' podaci iz Registra i razlozi nervoze u Vladi postaju sve jasniji. Naime, Novi list je objavio imena ministara koji se nalaze u ovom zborniku, pa postaje jasno da Sanaderova tvrdnja da su 'svi ministri branitelji' jednostavno ne stoji.

Prema podacima koje je Novi list provjerio u registru te u kombinaciji s dosad javno objavljenim podacima, članovi Vlade zajedno imaju 73 mjeseca ili nešto više od šest godina braniteljskog staža. Gotovo pola od navedenog staža odlazi na ministre liječnike, kojima je radni staž za vrijeme rata po odluci Ministarstva ubrojen u braniteljski

Branitelji su bili ministri Darko Milinović, Ivan Šuker, Petar Čobanković, Božidar Pankretić, Božidar Kalmeta, Damir Bajs, Ivan Šimonović, Radovan Fuchs i Tomislav Ivić, prenosi Novi list.

U Registru se dva puta navodi ime Tomislav Karamarko i dva puta Branko Vukelić, no niti jedna od navedenih osoba nije ratovala na matičnim područjima tih ministara. Premijerka Jadranka Kosor nije u braniteljskom registru.

Iako se ime ministra financija Ivana Šukera ne spominje u Registru, ministar je sam izjavljivao kako je u Domovinskom ratu sudjelovao u sklopu Kriznog štaba u Velikoj Gorici, što ne mora biti zabilježeno u objavljenom dokumentu budući da nije potpun.

Kad je riječ o ministrima obrane, piše Novi list, najduži staž ima pokojni Gojko Šušak, od 4. ožujka 1991. godine do krajnjeg roka određenog kao prestanak Domovinskog rata Zakonom o hrvatskim braniteljima, 30. lipnja 1996. godine. Neki od ministara obrane nemaju ratni staž upisan u objavljenom registru, ali je zanimljivo da neki od recentnih obrambenih ministara bilježe ratni staž u trajanju od svega - 15 dana.

Objava najkontroverznijeg spisa imena i prezimena: 'Računala MORH-a nisu hakirana'

Zanimljivo kako su iz Vlade zatražili najstrože kazne za one koji su objavili Registar.

"Onaj tko je objavio Registar počinio je više kaznenih djela i prijeti mu zatvor" poručili su iz Banskih dvora.

No, činjenica je da će onaj odgovoran za ovo djelo vrlo teško u zatvor, osim ako se sam ne otkrije.

Naime, vlasnik servera na kojem je zakupljena domena za portal Index.hr izjavio je kako oni nikada ne daju informacije o klijentima.

"Nikad ne dajemo informacije o svojim klijentima, a posebno ne agentima stranih država. Nekoliko puta nas je zvao i Scotland Yard ali smo ih odbili", kaže predsjednik Invisihostinga Matthew Schiros.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
8/7/09

hitro5, 07.04.10. 16:00

KALMETA- 0 DANA= P O R U C N I K


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika