08.04.2010. / 10:24

Autor: Nacionalova redakcija

Miris novca: Od svake ture Šarićeve droge milijun eura dobila i Crna Gora

O kolikoj se sumi radi za sada nije poznato, ali se procjenjuje da je Šarić, u posljednjih nekoliko godina uspio prokrijumčariti nekoliko desetaka tona kokaina, koji je zatim raspačivan na europskom narko-tržištu, a na kojima je zaradio skoro pet milijardi eura.

Šarićeva droga zplijenjena u Urugvaju (Foto: blic.rs)Šarićeva droga zplijenjena u Urugvaju (Foto: blic.rs)Milijun eura od svake kokainske ture Darka Šarića išlo je Crnoj Gori, odnosno nekolicini najviših predstavnika vlasti ove države, doznaje beogradski „Blic".

Jedini uvjet koji je postavljen Šariću bio je taj da kokain ne smije ući u Crnu Goru, niti se prodavati na teritoriju te države, otkrilo se u istrazi slučaja „Balkanski ratnik".

"Onima koji su sa Šarićem sklopili dogovor i od njega, od svake ture dobivali milijun eura, zbog međunarodne reputacije Crne Gore bilo je jako važno da se kokain ne prodajedistribuira na njihovom teritoriju. Sa Šarićem je postignut dogovor da se niti jedan brod s njegovim kokainom ne smije usidrti u crnogorskim lukama. Zbog toga je Šarić kokain dopremao do sredozemnih luka, od Španjolske do Grčke. Za uzvrat, njemu je osiguravana logistika za krijumčarenje droge iz Južne Amerike u Europu, nesmetano pranje novca kroz crnogorske banke, transferi preko off-shore kompanija, kao i veze s političkim vrhom. Za svaku turu kokaina Šarić je Crnoj Gori plaćao milijun eura u gotovini", rekao je za „Blic" izvor blizak istrazi.

Kriminalna hijerarhija

On objašnjava i da su u piramidi kriminala, osobe koje su od svake Šarićeve ture dobijale milijun eura, druga stepenica od vrha u hijerarhiji ove skupine.

"Između Šarića i pojedinih predstavnika crnogorske vlasti prošle godine bilo je ozbiljnih sukoba, koji su izglađeni nakon što je po nalogu srpskog Specijalnog tužiteljstva za organizirani kriminal za njim raspisana tjeralica. Šariću je u ovoj državi pruženo i utočište, i to po nalogu osobe koja se nalazi na vrhu piramide ove skupine. Ta osoba, koja još nije predmet istrage, pod svojom kontrolom držala je cijeli posao, ali i sve međusobne veze osoba ispod njega", kaže izvor „Blica".

On navodi da je toj osobi, preko čijih računa u inozemstvu je Šarić prao novac od prodaje narkotika, također pripadao dio zarade, i to mnogo veći od onog koji je išao na ime države Crne Gore.

Zarada od pet milijardi eura

O kolikoj se sumi radi za sada nije poznato, ali se procjenjuje da je Šarić, u posljednjih nekoliko godina uspio prokrijumčariti nekoliko desetaka tona kokaina, koji je zatim prodavan na europskom narko-tržištu, a na kojima je zaradio skoro pet milijardi eura.

"U Urugvaju i Argentini, u listopadu i studenome zaplijenjeno je više od 2,7 tona Šarićevog kokaina, vrijednog više od sto milijuna eura. U prethodna dva mjeseca, Šarić je uspio do Europe brodovima prokrijumčariti još dvije narko-ture, čija vrijednost nije poznata, ali je u akcijama širom kontinenta uhićeno više desetaka pripadnika njegove kriminalne organizacije te zaplijenjeno više od tone kokaina", priča Blicov izvor.

Suradnja s Jocićem

Isti izvor tvrdi i da je u Srbiji, u koju je, kupujući tvrtke, investirao najviše novca, Šarić pod svojom kontrolom držao sve kriminalne skupine.

Šarić je surađivao i sa Sretenom Jocićem, optuženim za organizaciju ubojstva Ive Pukanića. Jocića je jedan od njegovih bliskih suradnika, koji se pojavljuje na svakom njegovom suđenju, "spojio" sa Šarićem.

On je Jocića savjetovao da se pridruži Šariću, koji je već pod svojom kontrolom držao više od četrdeset kriminalnih skupina, koliko ih je registrirano u bijeloj knjizi. Sve srpske grupe su posljednjih godina radile pod Šarićevom kontrolom, a najjače uporište, pljevaljski narko-bos imao je u novosadskom klanu", navodi Blicov izvor.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika