09.04.2010. / 12:47

Autor: Boris Bilas

Milanović ljut na Karamarka: 'Imamo recesiju, ne treba nam i represija'

"Policija vrši represiju nad građanima. U uređenim demokracijama je nedopustivo da ministar najavljuje kada će tko biti uhićen, a kada pušten. Upravo to je radio u slučaju Marka Rakara ministar Karamarko. To nije njegov posao nego posao policije", rekao je Milanović

Šef SDP-a Zoran MilanovićŠef SDP-a Zoran MilanovićNa konferenciji za novinare u središnjici SDP-a vodstvo ove stranke osvrnulo se na posljednje događaje vezane uz objavu Registra branitelja, te način na koji su se Vlada i policija ponašali u nastaloj situaciji.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović na početku je istaknuo kako su se u njegovoj stranci nadali da o ovoj temi neće biti potrebno otvarati javne rasprave, ali kako nemaju izbora budući da od Vlade nisu dobili prave odgovore.

Formalni problemi

U SDP-u, naime, smatraju da argumenti o tome da se registar ne može objaviti zbog zakonskih prepreka nisu dovoljni i da se radi samo o formalnim problemima koji se vrlo lagano mogu riješiti.

"Osim formalnih razloga mi od vladajućih nismo čuli niti jedan stvaran razlog zbog kojih se registar ne može objaviti. Mi još uvijek ne znamo koja je stvarna zaštita ovog dokumenta, a ne znamo niti koji zakone su prekršili oni koji su taj dokument objavili", kazao je predsjednik SDP-a koji se osvrnuo i na ponašanje policije u ovom slučaju.

"Policija vrši represiju nad građanima. U uređenim demokracijama je nedopustivo da ministar najavljuje kada će tko biti uhićen, a kada pušten. Upravo to je radio u slučaju Marka Rakara ministar Karamarko. To nije njegov posao nego posao policije", rekao je Milanović te je dodao da "u Hrvatskoj imamo recesiju, ne treba nam još i prekomjerna represija."

Promjena zakona

Nakon Milanovićeva uvoda, Ante Kotromanović je iznio prijedlog SDP-a o tome kako objaviti registar branitelja.

"Za objavu registra dovoljno je promijeniti Zakon o braniteljima, međutim prije toga taj registar se mora srediti. U njemu je prema mojim saznanjima trenutno 501.606 branitelja, taj popis bi prvo trebalo dati na uvid svim zapovjednicima postrojbi koji bi onda izvršili njegovu reviziju", prijedlog je Kotromanovića, koji je dodao da bi se registar trebao urediti prema rodovima vojske, činovima i pripadnošću određene vojne postrojbe, a ne samo imenom i prezimenom.

"Registar je trenutno složen samo po abecedi, a u njemu je oko 1000 Josipa Horvata, to se mora srediti jer ovako dolazi do kaosa", smatra saborski zastupnik SDP-a i dodaje kako je cilj ovih prijedloga zaštita branitelja i domovinskog rata.

Klasifikacija tajnosti

Kada je u pitanju tajnost registra Kotromanović je rekao kako to nema smisla jer postoje razne monografije gotovo svih Gardijskih brigada u kojima su već objavljena imena branitelja i to upravo uz dozvolu MORH-a.

"Problem je u tome što se ne zna tko je i kada registar označen kao tajan, a isto tako se i ne zna koja je točno klasifikacija tajnosti", primjetio je Kotromanović koji se požalio da je kao zastupnik imao pravo vidjeti mnoštvo tajnih dokumenata, ali da mu je uvid u ovaj zabranjen.

Upitan da komentira izjavu predsjednika Josipovića da je registar 'iscurio' iz Vlade Zoran Milanović je rekao:

"Logično je da je štićena informacija 'iscurila' iz institucija koje su za njega zadužene. U ovom slučaju riječ je o Vladi odnosno MORH-u."

Od1996. 140 tisuća novih branitelja

Na kraju je Milanović rekao kako sumnja da HDZ ne želi objaviti registar jer se iza njega skrivaju interesi nekih dijelova te stranke, a Ante Kotromanović je dodao kako se skrivanjem registra želi zataškati činjenica da je Franjo Tuđman još 1996. u Hrvatskom Saboru rekao kako ima 360 tisuća branitelja.

"Dakle, od te 1996. Hrvatska je dobila novih 140 tisuća branitelja i to je činjenica koja se u HDZ-u pokušava sakriti", rekao je Kotromanović.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 09.04.10. 13:00

neka taj seronja kaže kolikima je on potpisao lažni ratni put kad shvati sdp da su u svemu tome i njihovi prsti opet budu se bunili protiv policije i države


registracija
6/10/09

pfefer, 09.04.10. 13:05

svi ste vi u koaliciji kukuriku popišani i pokakani i k tom još govna jedete bljakkkk


registracija
14/4/10

zlatko42, 14.04.10. 14:26

treba nam represija ali ne nad običnim građanima nego nad onima koji su pokrali milione,i milijarde...da vrate 50% bili bi švicarska


registracija
14/4/10

zlatko42, 14.04.10. 14:33

jaco nijedan branitelj nije protiv objave registra,mi se ponosimo time što smo branili hrvatsku,zna se zašto tajite, zbog 140 000 onih koji ostvaruju ista prava kao i mi ,a rat su gledali na tv


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika