10.04.2010. / 09:40

Autor: Hina

U nasilju u Kirgistanu 79 poginulih: Na oproštaju od žrtava 7000 ljudi

Privremena vlada odredila je dva dana žalosti, petak i subotu u spomen na 79 žrtava sukoba prosvjednika i policije u srijedu u Biškeku

U glanvnom gradu Kirgistana još uvijek uklanjaju štetu od nereda (Foto:Reuters)U glanvnom gradu Kirgistana još uvijek uklanjaju štetu od nereda (Foto:Reuters)U sukobima policije i prosvjednika u srijedu u Kirgistanu poginulo je 79 osoba, a na oproštaju od žrtava u subotu okupilo se 7000 ljudi, među kojima su bili i članovi privremene vlade.

"Tri osobe podlegle su ozlijedama tijekom noći", rekla je privremena ministrica zdravstva Damira Niazalijeva dodavši da još nije identificirano sedam osoba, prenosi agencija Akipress.

Oko 7 tisuća ljudi okupilo se na groblju Ata-Beiit u kirgistanskim planinama 40 km udaljenom od Biškeka na oproštaju od 16 žrtava sukoba u srijedu, a među okupljenima bili su i članovi privremene vlade.

"Svrgnuta vlada postala je neprijateljem naroda jer su pucala u domoljube. Učinit ćemo sve da postavimo pravednu vlast u Kirgistanu", rekla je šefica privremene vlade Roza Otunbajeva.

Na jugu Kirgistana otkazano je održavanje narodne skupštine u subotu zbog obilježavanja žalosti u spomen na žrtve sukoba sredinom tjedna.

"Izbor guvernera regije odgođen je zbog žalosti za žrtvama u zemlji", rekao je oko 300 okupljenih šef vijeća veterana regije.

Privremena vlada odredila je dva dana žalosti, petak i subotu u spomen na 79 žrtava sukoba prosvjednika i policije u srijedu u Biškeku.

Siloviti sukobi izbili su u srijedu između nekoliko tisuća prosvjednika i snaga reda koje su otvorile vatru na okupljenu masu koja je pokušala zauzeti sjedište predsjedništva i vlade Biškeka.

Nasilje se proširilo u velikom dijelu grada i prisililo predsjednika Kurmanbeka Baijeva na brijeg iz grada.

Oporba je u srijedu objavila da nadzire većinu vlade i da je bivša ministrica vanjskih poslova Roza Otunbajeva imenovana za čelnicu privremene vlade, do održavanja izbora za šest mjeseci.

Vezane vijesti

Sukobi u Beogradu 'rasistički motivirani'

Sukobi u Beogradu 'rasistički motivirani'

Dvanaest beogradskih policajaca ozlijeđeno je u nedjelju u sukobima s prosvjednicima iz beogradskog prigradskog naselja Resnika, koji se već drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika