11.04.2010. / 12:06

Autor: Hina

Dan nakon 'Bitke za Bangkok' prosvjednici ne odustaju od svojih zahtjeva

Glasnogovornik vlade odbacio je navode da je vojska koristila bojno streljivo u sukobu s prosvjednicima, rekavši da su pojedinci među njima bili naoružani

'Crvene košulje' na ulicama Bangkoka'Crvene košulje' na ulicama BangkokaTajlandski oporbeni "crvenokošuljaši" su u nedjelju, dan nakon što je u sukobu sa snagama reda poginulo 20 ljudi, a 800 ih je ozlijeđeno, isključili svaku mogućnost pregovora s vladom i poručili da ne odustaju od zahtjeva za prijevremenim izborima.

"Crvene košulje", pristaše zbačenog bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, traže da premijer Abhist Vejjajiva smjesta raspusti parlament i napusti zemlju. Thaksin je svrgnut u državnom udaru 2006. godine.

Sukobi "crvenokošuljaša" i policije predstavljaju najžešće nasilje u zemlji u posljednjih 18 godina. Njime su zahvaćeni i turistički vrlo popularni dijelovi tajlandskog glavnog grada.

Vojska i policija povukle su se iz zona sukoba u subotu kasno navečer pa je grad od 15 milijuna stanovnika u nedjelju bio miran.

Prosvjednici i dalje drže dva glavna područja u gradu i ne čine se spremnim za pregovore s vladom. "Vrijeme za pregovore je isteklo. Ne pregovaramo s ubojicama", rekao je vođa prosvjednika Weng Tojirakam. Oni danas nisu pokušali izići iz svojih baza, a vojska nije kretala prema njima.

Glasnogovornik vlade odbacio je navode da je vojska koristila bojno streljivo u sukobu s prosvjednicima, rekavši da su pojedinci među njima bili naoružani.

Do sukoba u subotu došlo kod mosta Phan Fah i ulice Rajdumnoen u starom dijelu grada, u blizini sjedišta vlade. Među ubijenima je i japanski kamerman Reutersa, te četiri vojnika.

Nakon što je nasilje izišlo izvan kontrole vojska se odlučila povući. "Ako se ovo nastavi, a vojska odgovori, situacija se može samo pogoršati", rekao je glasnogovornik vojske Sansern Kaewkamnerd.

Nekoliko tisuća "crvenokošuljaša" već tjednima svakodnevno prosvjeduje u Bankgoku, tražeći ostavku aktualnog premijera Abhisita Vejjajive i raspuštanje parlamenta.

Prije nekoliko dana prosvjedi su postali nasilni, a vlada je proglasila izvanredno stanje kako bi ih stavila pod kontrolu.

Novinari u svojim izvještajima piše da poprište subotnjeg sukoba nalikovalo pravoj ratnoj zoni.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika