Objavljeno u Nacionalu br. 752, 2010-04-13

Autor: Nacionalova redakcija

PUTOVANJE u irski koledž

Studenti novinarstva u Dublinu

GRUPA STUDENATA I PROFESORA Visoke novinarske škole nedavno je posjetila Fakultet novinarstva i medijske komunikacije na Griffith Collegeu u Dublinu jer su oba fakulteta slična po programu i načinu studiranja s puno praktičnog rada

NEKAD ZATVOR,
DANAS FAKULTET
Studenti Visoke novinarske škole Pjero Glušić, Ivana
Vareško, Nuša Šimić i Hana Shehu u dvorištu Fakulteta novinarstva i medijske komunikacije na Griffith Collegeu u DublinuNEKAD ZATVOR, DANAS FAKULTET Studenti Visoke novinarske škole Pjero Glušić, Ivana Vareško, Nuša Šimić i Hana Shehu u dvorištu Fakulteta novinarstva i medijske komunikacije na Griffith Collegeu u DublinuUlaz u dvorište Fakulteta novinarstva i medijske komunikacije na Griffith Collegeu u irskom glavnom gradu Dublinu govori već puno o njegovu duhu. Stara željezna ulazna vrata, natpis fakulteta i čuvar na ulazu uvode vas u kompleks. Zgrade su od cigle i kamena, a unutrašnjost zgrada podsjeća na dvorce. Kamin u predvorju, visoki stropovi, drvena stara stubišta i labirinti hodnika i učionica čine taj fakultet još zanimljivijim. Prve građevine na mjestu današnjeg fakulteta bile su zgrade muškog i ženskog zatvora izgrađene 1813. godine. Kroz povijest kompleks se koristio u različite svrhe, pa je za vrijeme Prvog svjetskog rata služio kao centar za regrutiranje, a svoju konačnu namjenu kao fakultet Griffith College Dublin dobio je 1991. godine. Ime je dobio po irskom novinaru i političaru Arthuru Griffithu.
Grupa studenata i nastavnika zagrebačke Visoke novinarske škole posjetila je taj dublinski koledž jer VNŠ upravo uspostavlja partnersku suradnju s Fakultetom novinarstva i medijske komunikacije na Griffith Collegeu u Dublinu. Oba fakulteta, slična po programu i načinu studiranja, svoju suradnju započela su prošle godine. Spojio ih je njihov sličan način razmišljanja i funkcioniranja - teorija uz puno prakse formula je za kvalitetno studiranje. A već od iduće akademske godine nekoliko studenata VNŠ-a nastavit će svoje školovanje u Dublinu.


Studenti iz Zagreba s velikom su pozornošću razgledavali tu uglednu irsku akademsku instituciju, a imali su i priliku biti na nekoliko predavanja te vidjeti kako su ona koncipirana. Predavanje profesora istraživačkog novinarstva Barryja Finnegana bilo je posebno zanimljivo. On svoju nastavu koncipira uz mnoštvo interakcije i primjera koji pomažu studentima, a kao jedan od zadataka na njegovu predmetu studenti moraju izabrati istraživačkog novinara kojemu se najviše dive, opisati njegov rad te saznati što je sve istraživao i pokušati doći do što više informacija vezanih uz priče o kojima je pisao. Tome puno pomaže i raznolikost studenata koji prisustvuju predavanju. Od 8 tisuća studenata koji pohađaju GCD, njih oko 1400 su međunarodni studenti, pa se tako na tom predmetu može vidjeti razlika između razmišljanja djevojke iz Rusije o ubojstvima istraživačkih novinara zbog pisanja o nekoj temi u njenoj zemlji ili djevojke koja dolazi iz Norveške gdje novinari djeluju u sasvim drukčijim uvjetima, pa joj je to potpuno strano.
Ulaz na fakultet čije su prve zgrade izgrađene 1813. za muški i ženski zatvorUlaz na fakultet čije su prve zgrade izgrađene 1813. za muški i ženski zatvorJedan od omiljenih tamošnjih profesora, ujedno i zamjenik dekana, Robbie Smyth već 12 godina predaje na Griffithu. Svoja predavanja približava studentima na njima poznatima primjerima. Ideologija kroz filmove i serije jedno je od takvih predavanja. "Prvo teorija, onda primjeri, što znači da se predavanja dijele na dva dijela. Jedan dio je teorija, a drugi je učenje kroz praksu. Ideja je da vas teorija pripremi da napravite bolju fotografiju ili napišete bolji članak", objasnio je kako koncipira svoja predavanja Smyth.
Oni su i omiljeni profesori studentice druge godine novinarstva iz Norveške, Martine Pettersen, s kojom smo razgovarali o njenom iskustvu na tom studiju. Ona o predavanjima kaže: "Većina ih je interesantna i jako zabavna, kao i predavači, pogotovo Barry i Robbie koji sve pretvaraju u zabavu. Mogu pričati o ciglenom zidu i učiniti to zabavnim."
Studenti kasnije odabiru i različite izborne predmete ovisno o usmjerenju pa se tako na smjeru novinarstva nude predavanja iz uređivanja, izdavanja, kreativnog ili sportskog pisanja, može se studirati televizijsko novinarstvo, istraživačko novinarstvo i slično, dok u vizualnom dijelu studenti uče o web dizajnu, videoprodukciji, filmu i fotografiji. Poput predavanja profesora Finnegana i Smytha i ostala se sastoje od teorijskog dijela i prakse koja se izvodi u nekom od njihovih studija. Koledž ima i nekoliko studentskih listova te svoju radijsku stanicu Griff FM. Urednik studentskog magazina Griffiti, Mark Corcoran, objašnjava kako svi mogu pisati za studentski list, ali da većinom pišu domaći studenti. No važno je da ga svi čitaju jer, kako kaže Corcoran: "To je najbolje mjesto da se pogleda koje su novosti na fakultetu."
ZAGREBAČKI studenti s profesorom i zamjenikom
dekana Robbiejem Smythom, jednim od omiljenih predavača koji 12 godina radi na Griffithu Collegeu u DublinuZAGREBAČKI studenti s profesorom i zamjenikom dekana Robbiejem Smythom, jednim od omiljenih predavača koji 12 godina radi na Griffithu Collegeu u DublinuOsim novinarstva na koledžu se još može studirati pravo, poslovni menadžment, računalne znanosti, dizajn, tu su još i muzička i dramska škola te škola računovodstva. Morana Mavriček iz Zagreba, studentica druge godine prava i poslovnog menadžmenta, jedna je od nekoliko hrvatskih studenata na Griffithu. Ona se odlučila za taj fakultet jer smatra da joj je to dobra podloga za dalje, a Dublin smatra odličnim gradom za studiranje.
Uz Griffith, u Dublinu se nalaze i druge sveučilišne institucije kao što su Trinity College Dublin iz 16. stoljeća, University College Dublin ili St. Patrick's College, na kojima studira mnogo međunarodnih studenata. Mnoštvo različitih kultura približilo je Dublin svjetskim gradovima. Iako ne tako velik, grad nudi puno mogućnosti. Od pubova i piva do kulture i muzeja. Za život Dublin je jako skup, ali kako kaže studentica Morana Mavriček, na sve se navikneš. Kupuje se u velikim centrima gdje je hrana jeftinija, odjeća i obuća se nalaze na sniženjima, a studenti najčešće izlaze na mjesta koja su jeftinija, pa tako izbjegavaju Temple Bar, četvrt kafića, barova i pubova gdje se nalaze skuplja mjesta namijenjena turistima. Dublin je i odlično mjesto za noćni život zbog velike populacije mladih ljudi.
Osim provoda, gradu ne manjka ni kulture. Dvije katedrale izgrađene izvorno od drva, katedrala sv. Patrika i katedrala Kristove crkve nalaze se u blizini Griffitha. Nedaleko od njih je i Guinnessovo skladište, muzej na sedam katova, omiljeno mjesto turista u kojemu svatko dobije besplatnu pintu piva. U gradu se nalazi i bivši zatvor te bivša bolnica Kilmainham, koji danas imaju druge funkcije. Zatvor, koji je bio u funkciji do 1920. godine, ponovo je otvoren '60-ih kao muzej, a prva klasicistička zgrada u Irskoj sagrađena je kao bolnica. Danas se u njoj nalazi Irski muzej suvremene umjetnosti.
STUDENTI i predstavnici
Visoke novinarske škole s dekanom i profesorima
GriffithaSTUDENTI i predstavnici Visoke novinarske škole s dekanom i profesorima GriffithaNaša sugovornica, studentica Martina Pettersen, za Dublin kaže: "Volim život u Dublinu. Vrlo je opušten, ljudi su otvoreni, pristupačni i jednostavno dragi. Na primjer, ovdje često pada kiša, ali ako je sunčana subota i šećete ulicom Grafton, ima bendova koji sviraju i jednostavno je sjajno. Odete do puba i popijete pintu s prijateljima, možete ići po klubovima, samo se opustite i ne brinete se ni o čemu."
Suradnja između zagrebačke Visoke novinarske škole i Griffith Collegea započela je prošle godine, kada je europska menadžerica za razvoj i marketing s GCD-a Clare Cox posjetila Visoku novinarsku školu. Tada se prvi put počelo govoriti o mogućnosti da studenti Visoke novinarske škole nastave svoje školovanje u Dublinu. Zbog zainteresiranosti studenata za studiranje na Griffithu, ali i daljnje suradnje tih dvaju fakulteta, Visoka novinarska škola posjetom Griffithu učvrstila je to partnerstvo. Neki od zagrebačkih studenata koji su bili u Dublinu jako su se zainteresirali za studiranje na Griffith Collegeu, pa su čak dobili priliku da polažu prijamni ispit. Kakvi su im rezultati saznat će za nekoliko tjedana.

Napisala i snimila Nuša Šimić

'ZADIVILI SU ME STUDENTI IZ ZAGREBA'

■ Niall Meehan dekan je Fakulteta za novinarstvo i vizualne medije pri Griffith Collegeu već 15 godina. Na dodiplomski studij svake godine upišu 60 do 70 studenata, a prošle godine su pokrenuli i diplomski studij s po 15 do 20 studenata. Hrvatske studente pohvaljuje za dobro poznavanje engleskog jezika, koji često govore bolje i od samih Iraca.
NACIONAL: Je li studij novinarstva popularan na GCD-u i raste li interes za novinarstvo iz godine u godinu?
- Da, širili smo se tokom godina. Dodali smo postdiplomski program u novinarstvu i fotografiji, imamo jednogodišnji tečaj za TV i video novinarstvo i jednogodišnji tečaj za zvuk. Povećali smo broj stručnjaka koji predaju, imamo ljude koji predaju televiziju, radio, internet, fotografiju, istraživanje i izvještavanje.
NACIONAL: Kako studenti obavljaju praktičnu nastavu iz novinarstva?
- Sve što uče oni to i rade. Ako uče produkciju novina, oni to i rade, ako uče o televiziji i radiju, studenti rade dokumentarce. Svi od osoblja im pomažu u tome.
NACIONAL: Imate li na fakultetu vlastitu audiovizualnu opremu i studije?
- Da, studentima omogućavamo da koriste opremu koja im je potrebna za ono što trenutačno uče. Za televiziju imaju digitalne kamere i sve potrebno za izvještavanje, a isto tako i za radio, web dizajn i fotografiju.
NACIONAL: Dolazi li vam puno gostujućih predavača i nezavisnih stručnjaka?
- Da. Dovodimo ljude koji će studentima reći što smiju a što ne smiju u novinarstvu te novinare iz irskih medija i činimo to regularno, a neki naši predavači su zaposleni novinari.
NACIONAL: Po čemu ste prepoznali razliku između studija novinarstva Visoke novinarske škole i sličnih fakulteta u regiji što vas je nagnalo da inicirate suradnju?
- Posjetio sam vaš fakultet, upoznao studente i osoblje. Rad studenata je bio jako impresivan i mislio sam da bi se studenti odlično uklopili na našem studiju jer uče moderne medije i kako komunicirati. Studenti su samostalni i zanimljivi i žele razviti svoje vještine, a mi bismo voljeli pomoći u tome. Želimo vas upoznati s našim studentima, a i jako je važno da naši studenti upoznaju studente iz cijelog svijeta.
NACIONAL: Smatrate li da su nastavni planovi naših dvaju studija kompatibilni i da se izvode na sličan način?

- Mislim da da. Kada ljudi studiraju novinarstvo, uče neke slične vještine i moraju biti sposobni izvještavati modernom tehnologijom. U prošlosti studenti su imali samo olovku i papir, danas imaju internet i razne oblike digitalne tehnologije. Vi to učite na faksu, kao i naši studenti. Isto tako morate učiti o zajednici, politici, kulturi te kako istraživati i kako kombinirati vašu sposobnost istraživanja sa sposobnosti pričanja priče.

Napisale Hana Shehu i Ivana Vareško

Vezane vijesti

Ogorčeni irski obožavatelji Gunse bocama istjerali s pozornice

Ogorčeni irski obožavatelji Gunse bocama istjerali s pozornice

Premda je riječ o jednom od najpopularnijih bendova na svijetu, obožavatelji Guns N' Rosesa prestali su tolerirati njihova kašnjena na koncerte. Zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika